Зеленчуците са мощен фактор и за тренировката и на дъвкателния апарат, с което се постига осигуряването на здрави венци и зъби, а също така нормално функциониращ стомах и черва.

Да, но децата не обичат зеленчуци и в повечето случаи трудно можеш да ги излъжеш, че са по-вкусни от нещо друго, което обичат – някое плодово млекце или друга вкусотия, рекламирана агресивно по телевизията, пише happy-at-home.com.

За да накарате детето да започне да харесва поне някои зеленчуци е много важно преди всичко никога да не се опитвате да го накарате да ги яде на сила. Яденето на сила е доказано най-вредният начин за приемането на храна, която се изхвърля от организма без изобщо да бъде усвоена.

Задължителното присъствие на сурова салата на масата винаги има ефект. Ако детето от много малко гледа как родителите му не сядат да се хранят без прясна салата, то също ще посяга към нея.

Леката горчивина на зеленчуците е основната причина малчуганите да не ги обичат. Ако ги задушите леко и ги подправите с приятен сос, може да разчитате на по-голям успех.

Когато купувате зеленчуците е важно да ги избирате съобразявайки се с детето и да избягвате по-киселите сортове домати, да избирате по-оранжеви моркови и леко заоблени отпред, които са по-сладки и по-ароматни.

За да посегне детето към зеленчук и той да му хареса е много важно в този момент да е гладно. Това обаче няма как да стане ако няма създаден режим на хранене, при който не се допуска хапване на солети или бисквитки между различните хранения.

Ако сте допуснали подобна грешка, не разчитайте детето да посегне само към зеленчук изобщо. В този случай ще ви бъде доста трудно да приучите детето към здравословно хранене и в повечето случаи тези деца освен зеленчуци, отказват да приемат и плодове.

Често направени вече грешки в режима и начина на хранене се преодоляват много трудно и децата отказват да приемат плодове и зеленчуци до пубертета дори.

Може да се опита с промяна на режима и особено при тръгване на детска градина, където децата са на задължителен режим на хранене и се очаква да се хранят здравословно. При промяната е много възможно детето, гледайки от другите деца и особено когато е гладно да склони да опита зеленчуци и да ги хареса.

Друг начин детето да приема зеленчуци са зеленчуковите супи, в които те са нарязани на дребно и овкусени.

Приготвянето на различни пастети с извара и млени зеленчуци, които също са овкусени с полезни подправки като копър и магданоз, също ще помогне на детето да приема така необходимите му зеленчуци.

Важно е никога да не се отказвате да предлагате на детето под най-различни форми зеленчуците, но без да го насилвате.