Здравословните навици на децата се градят от най-ранна възраст.

Често хлапетата не обичат зеленчуците и не ядат достатъчно от тях, но тайландски учени са на мнение, че са открили как точно да променят това.

Екипът специалисти от Университета Махидол в Банкок е използвал в експеримента си 26 деца на възраст между 2,5 и 4 години.

Малчуганите участвали в специална образователна програма с продължителност от 8 седмици. В нея се включвали занимания като посяване на семена и засаждане на растения, часове по готвене, партита-дегустации и други.

На дребосъците пускали още мултимедийни филмчета, както и тези от поредицата за Попай моряка. А възпитателите в детската градина се хранели с тях и им служели като модели за подражание.

След края на програмата станало ясно, че децата ядат два пъти повече зеленчуци от преди. Освен това те посочвали по 4-5 любими зеленчука, докато в началото на опита споделяли само за 1-2.

Експертите съветват родителите да се отнасят с повишено внимание към хранителните навици на малчовците, защото обикновено те се запазват и в бъдеще.

А изглежда здравословните порядки се възприемат по-лесно чрез забавления и дейности, в които възрастни и деца участват заедно.