Автор
Woman.bg

80% от децата не ядат достатъчно плодове и зеленчуци

Четири на всеки пет британски деца не яде достатъчно плодове и зеленчуци и това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, повишавайки риска от развитието на рак, пише британският таблоид "Дейли телеграф", цитиран от БГНЕС.

Диетолозите препоръчват балансирана диета, която би трябвало да включва пет порции плодове и зеленчуци дневно. Но по-голямата част от младите хора във Великобритания не поемат достатъчно витамини и хранителни субстанции, които може да си набавят чрез пресните плодове и зеленчуци, сочат данните от ново проучване на Световния фонд за изследване на рака (WCRF).

Изследването предупреждава върху факта, че това може да повлияе на риска от развитието на рак в бъдеще. Официалната статистика сочи, че децата между 5 и 15 години ядат средно по три порции плодове и зеленчуци дневно. Но едно на 14 момчета и едно на 25 момичета отказват да ядат плодове и зеленчуци. Като цяло, само едно на всеки пет деца яде по пет порции зеленчуци и плодове, препоръчвани от специалистите.

Диетолозите напомнят, че здравословната диета помага за поддържането на нормално тегло при децата. Това е много важен факт, при положение че се е установило, че най-малко шест вида ракови заболявания имат връзка с наднорменото тегло.