Съвременните специалисти препоръчват кърменето на детето, колкото се може по-дълго време, след това разширяване на избора от храна със сокове компоти и чай.

Но родителите често забравят за най-важното- в менюто на едно дете задължително трябва да бъде включена питейната вода в чист вид.

Достатъчно е само да му се предложи една чаша и родителите ще се убедят: децата много обичат водата. И това не е никак изненадващо, защото е установено, че по време на вътрешно-утробното развитие в организма на плода от всички течности, поемани от бременната жена, постъпва най-много вода.

От това колко поетата от организма на детето човешка вода е чиста, зависи от първите пет години от живота му. Именно за един такъв срок във все още неукрепеният организъм се натрупват вредни вещества, които по-нататък влияят на имунитета на детето.

Доцент Маринова – педиатър и ръководител на Катедра по педиатрия в Медицински университет, София, твърди, че всяко трето бебе в България е дехидратирано, поради неправилно даване на вода.

Тя се обяви срещу тенденцията напоследък на деца, които се кърмят да не се дава вода отделно. Това може да причини сериозни проблеми в развитието на детския организъм, каза лекарката, пише puls.bg.

При кърмачето има повишената необходимост от течности, заради бързия растеж, учестеното дишане - до 40 пъти в минута - и физически незрялата бъбречна система.



Дехидратацията при бебетата, според специалиста, води в някои случаи до транзиторна треска, необоснована температура или спадане на теглото.

Това обаче не означава, че всяка вода е полезна за него. Например на едно бебе не бива да се дава вода от чешмата или от други подобни източници.

Ето защо е задължително да се използва сравнително пречистена вода, но в никакъв случай да не се забравя, че употребата й е също толкова важна колкото кърменето.