Сред съмненията, които изникват в нас, когато станем родители, а и общо взето първото нещо, с което ще се сблъскаме, е приготвянето на млякото на бебето, ако не кърмим, разбира се.

Това е толкова лесно, че след време ще го правите автоматично, без да се замисляте кое след кое беше. В началото обаче това толкова просто действие ще предизвика милион въпроси у нас: „Каква вода трябва да използвам?”, „Какво количество?”, „Трябва ли да преварявам минералната вода?” и т.н.

Когато приготвяме млякото за кърмачета, трябва да следваме инструкциите на опаковката и от педиатъра. Обикновено се прибавя по една мерителна лъжица мляко на прах (използвайте задължително мерителната лъжица, която ще намерите в опаковката на млякото) на 30 мл топла вода. Така се получава препоръчителната концентрация на млякото.



За да се приготви шишето с биберона, първо се налива топлата вода (температурата й също е описана в инструкциите на опаковката) и после се слага млякото. Всички педиатрични препоръки припомнят колко е важно да си измием добре ръцете с топла вода преди да започнем да приготвяме на млякото.

Бебето има нужда от много повече вода що се отнася до телесната му маса, в сравнение с възрастните. Така едно дете на 3 месеца, което тежи 5 кг и е на изкуствено хранене, се нуждае от 750 мл за приготвянето на всичките му хранения за деня. Тоест то ще изпие 150 мл на килограм телесна маса на ден.

Само за сравнение – един възрастен, който тежи 75 кг и пие по 2,5 л вода на ден, му се падат 35 мл на килограм тегло на ден. Това се дължи на факта, че нуждите от вода зависят от енергийните нужди и бебето има нужда от много по-голямо количество енергия в този първи етап от своя живот, за да достигне за в бъдеще важен напредък в своя растеж и психомоторно развитие.

От друга страна бебето има все още недобре развита имунна система, поради което е по-податливо на инфекции. Затова е важно да внимаваме каква вода даваме на бебето. Идеалната вода е тази, в която естествено няма патогенни микроорганизми и паразити.

Според изискванията, действащи в момента, във всички изворни води липсват въпросните микроорганизми и паразити, те са бактериологично здравословни. Затова изворната вода може да се използва за приготвяне на млякото и кашите на бебето, без да има нужда да бъде изварявана.



А чешмяната вода?

Не могат да се кажат същите неща за чешмяната вода. Препоръчва са нейното изваряване, което да трае поне една минута след като заври. Мотивът за това е, че тя съдържа хлор. По принцип нормалните количества хлор в чешмяната вода на 100% не носят риск за поява на инфекции, но няма сигурност що се отнася до паразитите.

Количеството на хлора трябва да се увеличи 150 пъти, за да бъде премахнат напълно рискът от паразити, което е недопустимо и опасно за здравето. Именно заради това СЗО препоръчва изваряването на чешмяната вода минимум една минута след като заври.
Преваряването на водата повишава концентрацията на някои йони, които могат да бъдат вредни за бебето. Затова е препоръчително за приготвянето на млякото на бебето да се използва изворна вода, пишат от deteto.info


Включи се в новата ни анкета и спечели страхотни награди!