Плуването за бебета в България все още не е толкова популярно. Причината за незнанието на родителите е, че не са добре информирани, а и няма подходяща база за това, пишат от dete.bg

В Америка обаче то е популярно и от малки родителите записват бебетата си на уроци. Главната цел е да свикнат с водата и да се чувстват сигурно в нея, стана ясно в предаването на Нова телевизия "На кафе".

Англичаните съветват първите уроци по плуване на бебето да започнат, когато навърши 3 месеца, а американците - да се изчака минимум до 6-тия месец.

Плуването при бебетата спомага не само за доброто разгръщане на белите им дробове и общото им физическо състояние, но и за интелектуалното им развитие и социалната адаптация. Поради тази причина то влияе изключително благоприятно и на деца с различни двигателни и психични проблеми.

Ако по време на плуване или къпане бебето вдиша вода, задължително трябва да потърсите медицинска помощ, тъй като има риск от развитие на аспирационна пневмония.



Постигнатите умения за плуване от бебето не са застраховка, а само превантивна мярка срещу удавяне – децата се нуждаят от ежесекундно наблюдение и грижа.

За първите уроци по плуване родителите трябва да поверят бебетата си само на висококвалифицирани инструктори, които да подготвят детето за този процес. Добре е инструкторите да обучат и самите родители как да плуват с детето си и как да реагират в рискови ситуации.