Здравейте , момичета! Ако обичате да пийвате по чашка Каберне Совиньон, Мерло или Пино Ноар, със сигурност ще се чувствате малко по-добре, знаейки, че ползите от червеното вино са вече малко по-малко мистериозни!

За последното десетилетие, учените се заинтригуваха от очевидните ползи за здравето на ресвератрола, намиращ се в червеното вино, чиято полза срещу затлъстяването, диабет тип 2 и сърдечно-съдовитезаболявания е вече доказана. Ново проучване на Националния институт по здравеопазване дешифрира как ресвератрола химически взаимодейства с клетките на тялото. Изследванията са сложни, но добрата новина е, че червеното вино има голям потенциал в интегрираното лечение на хроничните заболявания.



Червено или бяло вино - кое да изберем?

Със сигурност всяка от нас, мили дами, има предпочитания към определена напитка, но червеното вино освен, че има прекрасен вкус е и здравословно, когато е прието в разумни граници. От векове наред са познати лечебните свойства на червеното вино, но особена популярност добиват през 90-те години, когато френският лекар Серж Рено доказва, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ. Дължи се на факта, че французите консумират значително по-големи количества качествено вино. В резултат на което червеното вино се превръща в една от най-консумираните напитки в цял свят.

Каква е тайната на червеното вино?

Отговорът се крие в полифенолите или по-точно техния представител – ресвератрол. Съединение, което има чудодейната сила да неутрализира свободните радикали. Ресвератролът е изключително рядко срещана субстанция - освен в лозата по-значими количества от него се срещат само при фъстъците и в някои редки видове горски плодове. Играе ролята на собствен антибиотик на лозата, като я защитава от вредните UV - лъчи, бактерии, гъби и др. Количеството на ресвератрола е различно в различните видове вина, но по правило в червеното вино има с пъти по-голяма концентрация на това съединение, отколкото в бялото. Средно се съдържат 5-6 мг/л вино, но при някои вина това количество може да достигне до 15 и повече мг, като това изцяло зависи от сорта и климатичните условия. Вината Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество ресвератрол.

Свойства на „безценната напитка"

Намалява нивото на „лошия" холестерол и повишава нивото на „добрия", като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт. Изследвания сочат, че пациенти, които в продължение на четири седмици приемат по 300 мл червено вино, увеличават с 16% нивото на „добрия" холестерол и намаляват с 15% наличието на фибриноген, който се свързва със съсирването на кръвта.

Червеното вино „смекчава" тенденцията към свиване на артериите при стрес, увеличава диаметъра на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Учените доказват, че червените вина с най-голямо съдържание на процианиди, защитават най-добре кръвоносните съдове. А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти.

• Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия;
• Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване.
• Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески" болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето).
• Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците.
• Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали.
• Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.
• Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори.
• Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.

Още ли се двоумите? По една чаша на вечеря или обяд, в добра компания! Наздраве!