Почти във всяка диета за отслабване пише, че трябва да забравите за алкохола, като може да си позволите само чаша вино. А никой не казва нищо за бирата? Дали умереното пиене на бира също е полезно за нас?

Оказва се, че бирата е добра за нашето здраве, според ново проучване - може би, дори по-добра от виното – разбира се, ако се консумира в умерени количества.

Проведеното в изследователски лаборатории в Кампобасо, Италия проучване изследва данни относно навиците за пиене на алкохол на повече от 200,000 души и тяхната връзка със сърдечно-съдови заболявания. Проучването е публикувано в последното издание на Европейския журнал по епидемиология и цитирано от Los Angeles Times, пише inews.bg.

Изследователите открили, че бирата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с до 42%; виното пък намалява риска с 31% в сравнение с бирата.

Максималните ползи за здравето от пиенето на бира обаче идват при консумацията на малко повече от една халба бира на ден, с 5% съдържание на алкохол.

Но защо това е така? Изследователите не знаят каква точно роля играе алкохола. Много проучвания, които твърдят, че виното е полезно за здравето ни, смятат, че това се дължи на ресвератрола - химично вещество, открити в гроздето.

Бирата обаче не го съдържа, казват изследователите, но тя съдържа други полифеноли, които могат да бъдат здравословни.