Поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далече” е достатъчна, за да ни насочи към тези емблематични есенни съкровища сред плодовете.

Ябълките са с ниско съдържание на калории и богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които могат да ни предпазят от хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, рак, диабет и болестта на Алцхаймер, пише tia.bg.

С внушителното количество разновидности на този вкусен плод, нямаме извинение да не изяждаме по 1-2 ябълки всеки ден.

Рецепта за холандски ябълков пай

Необходими продукти:


1 опаковка от 170 г блат за пай с непресято брашно
1 яйце, разбито
5 ½ чаши обелени пресни ябълки, нарязани
1 с.л. лимонов сок
1/2 чаша бяла захар
1/4 кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. сол

За топинга:

3/4 чаша брашно
1/4 чаша захар
1/3 чаша маргарин

Начин на приготвяне:

Загряваме печката на 190 градуса. Намазваме блата с яйчен белтък и го изпичаме върху оризова хартия, докато не се зачерви – около 5 минути, след което го изваждаме от огъня. В купа смесваме ябълките, лимона, захарта, брашното, подправките и солта, разбъркваме добре и изсипваме сместа върху блата. Отделно смесваме съставките за топинга, докато стане ронлива смес, и намазваме пая отгоре. Печем върху оризова хартия в продължение на 50 минути или докато пълнежа започне да ври. От посочените количества се получават 8 порции.