Витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, фолиева киселина и други полезни вещества - всичко това се съдържа в пъпеша.

Заради всичко това този плод е много подходящ за децата и бременните, пише dete.bg. Вижте няколко идеи как да го консумирате.

Плодова крем супа

Необходими продукти:


2 нектарини
половин пъпеш
четвърт диня
1 банан

Начин на приготвяне:

Пасираме част от динята, пъпеша и банана, добавяме и нектарините, като оставяме едно парче. От останалата част от динята издълбаваме малки топчета. Същото правим и от пъпеша. Топчетата ги пускаме в готовата супа. Сервираме с кубчета лед и листо от мента.

Десерт с пъпеш и портокали

Необходими продукти:

700 гр пъпеш
500 гр портокали
200 гр захар

Начин на приготвяне:

Нарежете пъпеша и портокалите на кубчета (махнете ципите на портокала). В тенджерка сложете 1/2 до 1 чаша вода и захарта. Сварете сироп и пуснете плодовете за 5 минути. Изстудете ги, изсипете ги в купички и ги сложете в хладилника. Сервирайте ги с бишкоти или бисквити, поръсени с ром.

Сметанов пъпеш

Необходими продукти:


1 кг пъпеш
250 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

Разполовете пъпеша на две, като го нарежете под формата на чашката на лале. Издълбайте вътрешността му. Почистете я от семките и я намачкайте. Разбийте сметаната до пяна и я смесете със сърцевината. Напръскайте с джин, украсете и бързо сервирайте.

Пъпеш по индийски

Необходими продукти:


700 гр пъпеш
500 гр праскови
400 гр захар
200 с.л. оцет
60 мл лимонов сок
15 гр джинджифил

Начин на приготвяне:

Обелете пъпешите и прасковите. Отстранете костилките и семената. Нарежете ги на кубчета. Сложете всички продукти в тенджера. След като кипнат, варете 20 минути на тих огън. След това изсипете в стерилизирани буркани с винтови капачки. Обърнете ги надолу и ги оставете да престоят така 20 минути. Може да ги съхранявате 1 месец в хладилник.

Пъпеш със скариди

Необходими продукти:


1 кръгъл пъпеш
250 гр скариди
1 глава лук
3-4 репички
100 гр пушено рибно филе
копър, нарязан на ситно
2 с.л. горчица
6 с.л. майонеза
сок от пъпеша
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Пъпешът се разрязва на две, изчиства се от семките и се изрязват топчета от вътрешността му. Слагат се в съд и се смесват със сварените и изчистени скариди, нарязания на ситно лук, репичките, нарязани на колелца, копъра и пушеното рибно филе, нарязано на кубчета. Салатата се залива с маринатата, приготвена от горчицата, майонезата, сока от пъпеш, солта и черния пипер и се разпределя в двете половини на пъпеша непосредствено преди сервирането.