Тази салата е високо зачитана от гурме готвачите из цяла Италия. И има защо. Салата е много освежаваща, пълна с витамини и бързо се приготвя.

В южната част на Италия, фенела е диворастящо растение. Днес той се култивира в Apulia и се изнася по цял свят. Растението вирее в песъчливите почви на Средиземноморието. Богато е на калций и има лек аромат на анасон. Освен за храна се използва и във фармацията.

Всички знаем колко много витамин C се съдържа в цитрусите, в това число и портокала. Комбинацията му с фенел и зехтин е добър начин, чрез храната да засилим имунитета си.

Необходими продукти:

1 луковица фенел с листа
5 суп. лъж. зехтин
2 малки портокала
3 черни маслини
сол и черен пипер



Начин на приготвяне:

От фенела се отстраняват външните листа. Останалата част, заедно с листата се нарязват.

Приготвя се марината от зехтина, солта и черния пипер. В нея се изсипва нарязания фенел с листата. Оставя се да се маринова за 20 минути.

През това време се приготвят портокалите. На единият портокал се обелва кората и се нарязва на кръгчета. Изтисква се сока от втория портокал.

Маслините се обезкостяват и се нарязват на четвъртинки.

След като е престоял необходимото време, фенела се прецежда от маринатата.

Изсипва се в чиния. Отгоре се подреждат кръгчетата портокал и се залива с портокаловия сок. Салатата се украсява с маслините и стръкче листа от фенела.

Източник: kulinarno-joana.com