Искаш да се отървеш от излишните килограми? Преди да се впуснеш в поредната диета, виж кои са митове за здравословния хранителен режим.

МИТ 1: Диетите с редуциран прием на мазнини са най-добри

Тялото се нуждае от мазнини, за да има енергия, за възстановяване на тъкани и за да транспортира витамините A, D, E и К в организма.

Жените трябва да приемат средно по 70 гр мазнини дневно. Ето защо е безсмислено да следваш диета, която изцяло лишава организма ти от тях. Достатъчно е да избягваш ненаситените мазнини, като използваш зехтин вместо олио например.

МИТ 2: Гладуването ще реши проблема с излишните килограми

Това може да има ефект, но за съжаление, краткотраен. Драстичната диета или гладуването не просто разгражда мазнините, но и чистата мускулна маса. Това от друга страна означава, че тялото ти ще започне да се нуждае от по-малко калории от преди, което може да доведе до връщане на килограмите, след като прекратиш. Именно заради това физическата активност трябва да съпътства хранителния режим - за да изгражда мускулна маса и да поддържа метаболизма.

МИТ 3: Среднощното хапване води до напълняване

Повечето диетолози съветват да не се яде след определен час, тъй като погълнатите мазнини не се изразходват, а се натрупват.

Всъщност се оказва, че не е толкова важно кога се храниш, а какво количество приемаш.

Трябва да знаеш обаче, че ако не се храниш през деня, а после наваксваш с обилно хапване вечер, няма как да се радваш на добро тегло.

Редовното хранене помага за регулирането на апетита и приемането на по-здравословни колиества.

МИТ 4: Бавният метаболизъм възпрепядства свалянето на килограми

Учени развенчаха този мит като доказаха, че дебеланковците изгарят повече калории дори в състояние на покой от по-слабичките.

МИТ 5: Мазните храни водят до бързо напълняване

Независимо дали ти се вярва или не, напълняването е бавен процес. Трябва да поемаш средно по 3500 допълнителни калории, за да увеличиш теглото си трайно с половин килограм телесни мазнини.

Ако кантарчето показва с няколко килца повече след ядене, това не трябва да те притеснява, защото след разграждането на храната нещата ще си дойдат на мястото.

Очаквай скоро втората порция митове за диетите. Дотогава ние те съветваме винаги да съчетаваш хранителния режим с подходящи физически упражнения.