Недостигът на витамини е един от основните виновници за косопада.

И докато стресовите ситуации, които оказват негативно влияние върху организма ни всеки ден, по-трудно могат да се овладеят, то набавянето на необходимите за тялото ни витамини е по-лесно.

Ето ги и задължителните продукти, които трябва да включим ежедневното си меню, за да сме сигурни, че косата ни ще бъде здрава, блестяща и… на мястото си!

Яйца

Яйцата съдържат почти всички хранителни вещества и микроелементи, които са нужни на тялото ни. Кокошите яйца са безценен източник на селен и магнезий.

Бобови изделия

Продуктите от семейство бобови са важен източник на цинк и витамин В6. Тези витамини благоприятстват не само за растежа на косата, но и нейното укрепването. Препоръчителната доза на консумация на боб, леща и т.н. е минимум 200 грама. Задължително включвайте грах или царевица.

Риба

Морската риба и рибните дарове съдържат в себе си голямо количество полезни вещества. Сред тях са цинк, йод, магнезий, омега 3 мастни киселини. Всички те са полезни за здравината и блясъка на нашата коса, какво и за кожата и ноктите.

Цитрусови плодове

Портокалите, лимоните, грейпфрутите и кивито снабдяват организма с големи дози витамин С, който помага при абсорбирането на желязо. Витамин С също така играе важна роля при образуването на колаген, който способства за растежа на косата.

Мляко

Млякото е богат източник на йод и калций, които имат благотворно влияние върху състоянието на косата и кожата. Полезни са абсолютно всички млечни продукти. Като неизменен източник на белтъчини е сочено киселото мляко.

Месо

Задължително включете в менюто си варено или печено говеждо месо. В месото се съдържат големи количества белтъчини. Дори и мазнините са важни са здравата структура на косъма.



Ядки

Ядките са една от най-полезните храни, с които ни е дарила майката природа. Затова не ги пренебрегвайте и ги включвайте ежедневно в менюто си. Похапвайте си фастъци, бадеми и орехи. Те са богати на йод, витамин Е и цинк. Освен това ядките понижават нивото на вредния холестерол в кръвта.