Вярно е, че с настъпването на лятото драстично намалихме шоколада. Все пак индустриални количества от сладкото изкушение водят до търкаляне към плажа.

Обаче нито за миг не се отказваме от какаовото вълшбство и, по-точно, от пътуванията с цел неговото преоткриване. Продължаваме с:

Бърнемут

Тук можете да научите всички тайни за приготвянето на шоколада – съставките, темперирането на сместа, разтопяването на основната заготовка, пресоването и оформянето на готовия десерт.

Всичко това се случва в историческия Chocolate Boutique Hotel в Борнемут – градче, разположено на британското южно крайбрежие. В хотела редовно се организират шоко-уикенди, които са едновременно поучителни и забавни.

Лекциите включват доста информация, която обаче е поднесена максимално достъпно и с много чувство за хумор.

Това обаче далеч не е най-интересната част. После всеки може да дегустира разнообразният асортимент от лакомства, които се приготвят от местните майстори. Те самите пък ще ви научат как да приготвяте някои от тях сами, у дома.

В края на програмата вече ще бъдете експерти по белгийски трюфели и оформянето на шоколад, а дори когато си тръгвате, няма да ви изпратят с празни ръце – ще можете да вземете професионално изглеждащи кутии и да ги напълните с десерти, преди да си тръгнете към вкъщи.

Уикендът започва в петък следобед и продължава до неделя. Провежда се всяка последна седмица на месеца, но е добре учстието да се резервира предварително – за лятото резервации се правят около 4-6 месеца по-рано...

Дори и да не се включите в организираната програма, във всяка стая има шоколадова изненада за добре дощли, а ако сте наистина ентусиазирани, можете да си поръчате персонален шоко-фонтан, в стаята си.

Всъщност, целият хотел е обзаведен в шоколадови цветове - преобладава кафявото, раздвижено чрез бежово и кремаво.

Самият Бърнемут е курорт, известен с фестивалите си. Фестивалът на Британия се провежда цели две седмици през юли и включва много събития, както музикални, така и спортни.

През лятото има и гей-парад, а от 2 години тук се провежда въздушен фест през август. Тогава могат да се видят възстановки на епични въздушни битки от миналото, които се случват в реално време.

Градчето е идеално за семейна ваканция, но не очаквайте стандартни морски условия. Тук средната температура на въздуха дори през август не надвишава 22 градуса. Вятърът е доста силен, при това целогодишно, а водата рядко е по-топла от 25 градуса. Студените месеци обаче са меки и приятни за туризъм.