По стъпките на шоколада е доста интересно, нали?

Сладкото изкушение е пуснало дълбоки корени в европа, а следващото място, което си заслужава да се посети в тази връзка, много ще ви изненада:

Краков, Полша

Един от най-големите градове тук учудващо е признат за шокостолица на Централна Европа. Оказва се, че живописният град, разделен на стара и нова част, има страхотни традиции в производството на какови десерти, което приятно ни изненада.

Тъмното минало на Краков е свързано с един от най-жестоките лагери на смъртта на нацистите – Аушвиц, който днес е превърнат в музей. Но шоколадовите изкушения и гостоприемните местни бързо изтриват лошия спомен от лицето на града.

Едно от най-популярните места в стария град е Camera Cafe, което се отличава със забележителен арт-деко стил на обзавеждане.

Смята се, че това е първият шоколадов бар тук, а менюто му е дълго няколко страници. Докато гледате черно-бели холивудкси класики, прожектирани на стената, можете да се насладите на чудни какови напитки и леко похапване. А десертът често е изненада, която се предлага специално от персонала на по-големите групи и особено на туристите.

Другата атракция в града е магазинът за сладкиши и шоколадови изделия Wawel, открит още през 1989 година.

Голяма част от нещата, които се предлагат тук, са изработени ръчно по тайнствени стари рецепти – сякаш знаеш какво има вътре, но все остава още нещо, което не можеш да доловиш напълно. И именно този детайл превръща всеки десерт в уникално удоволствие.

Цветно опакованите бонбони, както и различните видове шоколад, могат да се купуват на парче или на килограм, като 500 грама от класическите видове излизат около 10 лева.

Не забравяйте и, че шоколадът е полезен. Доказателство за това е Дерматологичния и козметичен център в стария град на Краков.

Там ще ви поглезят с фантастични процедури с аромат на шоколад, които имат зашеметяващ ефект върху кожата.

Процедурата започва с пилинг с какаов ексфолиант, а след нея се нанася тонизираща маска с шоколадов мус. Финалът е успокояващ масаж с шоколадово-портокалов крем, който ще ви разтопи в блаженство и ще ви отърве от стреса задълго.

Краков ще ви очарова и с интересна смесица между архитектурни стилове, колоритни етно места за похапване и живописни църкви.

Само внимавайте с шоколада – консумирайте умерено, за да не загубите прекрасното удоволствие от него.