В голяма част от растителните масла се съдържат мастноразтворимите витамини А, Е, D, К. Тези витамини участват в много биохимични процеси, които регулиращи възстановяването на кожата и усвояването на други вещества.

Растителните масла имат и защитна функция. Практически всички растителни масла възстановяват защитната функция на епидермиса и задържат влагата в кожата. Тези техни свойства се дължат на съдържащите се в тях мастните киселини, които са необходими за подхранването и регенерацията на кожата (олеинова, линоленова, палмитинова и др).

Четете още: Масло от жожоба - универсално козметично средство

Ето защо растителните масла влизат в състава на зимните кремове – тяхната функция е не само да подготвят кожата за въздействието на ниските температури, като оказват влияние на кръвообращението, но и да и осигурят защита срещу негативни влияния, образувайки тънък филм.

Например, маслото от жожоба намалява загубата на вода, задържайки я вътре в кожата, а в допълнение благодарение на състава му, кожата става много мека и еластична. С други думи, маслото от жожоба осигурява защита чрез вътрешни механизми, а не защитава кожата „механично“. Това масло е изключително устойчив към окисляване и увеличава срока на годност на кремовете.

Богатите на естествени вещества масла представляват сами по себе си уникални системи, които гарантират защитата на кожата от свободните радикали. Такива свойства имат мастноразтворимите витамини А и Е, както и такива малко употребявани компоненти като феруловата киселина (тя може да бъде получена и синтетично, но трудно да добавя в състава на козметичните средства). В естествен вид тя се съдържа я царевичното и оризовото масло.

Растителните масла се извличат от ядките, семената и плодовете на растенията чрез студено пресоване и последващо фино пречистване без прилагане на висока температура. Това запазва техните ценни качества и удължава срока на съхранение.
Представляват смес от триглицериди на предимно ненаситени виши мастни киселини. Попиват лесно в кожата, защото тя е мастно-, а не водо-пропусклива, като придават кадифена мекота и гладкост.

Четете още: Козметичните слабости на звездите - II част

Помагат за нормалното функциониране на мастните жлези, предотвратяват прекомерното омазняване и разширяване на мастните пори.

Маслата могат да се прилагат по много начини:

- за директен масаж на кожата; за почистване на лицето; за влагане в козметични продукти; като базови масла в аромотерапията; за употреба при и след слънчеви бани

- повечето имат естествен слънцепредпазен фактор.