Скрито в най-дълбоката долина в света и защитено от величествени пустинни планини, Мъртво море е едно от най-важните неща в земята на мистериите, чудесата и библейските легенди, божествено творение просъществувало като „центърът на цивилизацията повече ог 10000 години,“ както казва Bruce Feiler, автор на „Където боговете се родиха.“ „Jericho, най-старият град на Земята, е тук“.

Днес Мъртво море все още ни озадачава. Защото то е толкова ниско - 1,300 фута под морското ниво, съдържа всички най-дълбоки земни минерали и представлява удивителна гледка с количеството земна сол, която се изпича на буци на брега в подобие на снежни преспи.

То е 10 пъти по-солено отколкото Средиземноморието и три пъти по-солено от Голямото солено езеро в Юта.

Вие не можете да потънете в Мъртво море - то е толкова тежко и концентрирано със сол, че дори е трудно да поставите краката си на неговото дъно.

Четете още: Блестяща кожа през зимата

Туристите се тълпят тук за да се наплискат и окъпят във водите му и намажат тялото си с неговата богата на минерали кал, за която е казано, че има здравословни качества.

Вече хиляди години от всички краища на земното кълбо идват хора за да се възползват от неговите природотерапевтични, лечебни и козметични дарове на Мъртво море. Най-красивата жена на античността египетската царица Клеопатра, идвала тук за да се наслади на благата му и да съхрани младостта си.

Какво е уникалното в него?

На първо място естествено учените сочат неговата повишена соленост. Ако в един литър океанска вода се съдържат 35 грама различни соли, то в 1 литър вода от Мъртво море – 300 грама! А и по състава на солите Мъртво море съществено се отличава от другите морета на нашата планета. Ако в тях преобладава готварската сол, съставяща 77%, то във водата на Мъртво море нейното съдържание е само 30%, останалите соли са магнезиев хлорид, калиев, натриев, калциев и амониев бромиди. В нея присъстват голямо количество микроелементи.

На второ място – това е наличието на живи организми, съществуващи в екстремалните условия на концентрацията от соли т.нар – „хало бактерии“ най-древните клетки на света, от които е произлязъл животът на планетата.

През 1936 година Б. Вилкански открива тези бактерии, взимайки проби от водата на морето на разстояние 3-4 км от устието на р. Йордан. Последвали редица изследвания, довели до научното обяснение на лечебните свойства на Мъртво море дължащи се на т.нар. „биоорганоминерален комплекс“ – уникален и неповторим природен феномен.

Доскоро биокомпонентите, съдържащи се в калта на Мъртво море бяха непознати на науката като поведение и въздействие върху здравето на хората. Сега вече се знае, че „животът“ в най-соленото море на земята е причина за неповторимия оздравителен ефект на неговите продукти.

Един от тях – калта на Мъртво море, съдържа и голямо количество микроелементи, такива като йод, цинк, литий, манган, кобалт, кадмий, необходими за жизнената дейност на човешкия организъм. Именно в нея учените откриха наличието на мъжки и женски полови хормони, способни да проникват през кожата и да влияят върху цялостния метаболизъм и функциите на организма. Известно е, че повече от 80% от заболяванията представляват функционални разстройства, които се компенсират добре на първите стадии на своето проявление.

Балнеолечебните процедури със своя детоксикиращ ефект са естествен протектор на нашето здраве и главния предпазващ фактор тези заболявания да не придобият органичен характер.

Лечебната кал от Мъртво море притежава най-високото ефективно, терапевтично въздействие в света. Няма аналог на Земята! Въпреки, че почти всички заболявания се повлияват благоприятно при процедури с продукти от Мъртво море, от din.bg биха могли категорично да посочат тези, които са приети за най-ефективно лечими, а именно:

- Кожни заболявания, без да се изключват и такава упорита болест, като псориазис;

- Заболявания на ставите: артрити и полиартрити, поражения на ставите при тежки системни заболявания;

- Болести на гръбнака: остеохондроза и всички зависещи от гръбнака поражения на периферната нервна система;

- Болести на мускулите и сухожилията: болки, мускулни дистрофии;

- Болести на нервната система: невралгии, неврити, полиневрити, ганглионити, фантомни болки;

- Разстройство на вегетативната нервна система: неврози при децата и възрастните вегетативно-съдова дистония;

- Заболявания на ухото, гърлото, носа: хронични ринити, тонзолити, фарингити, ларингити, отити, неврити на слуховия апарат;

- Гинекологични заболявания: възпалителни заболявания на женската полова система, безплодие, доброкачествени нови образувания (миоми, кисти);

- Заболявания на периферните съдове: атеросклероза на съдовете на долните крайници;

- Заболявания на дихателните органи: остър хроничен бронхит, бронхиална астма, хронични пневмонии, а също така професионални заболявания (силикози, пневмокониози, интоксикации при професионален контакт с тежки метали, алуминий, олово, вибрационна болест);

- Заболявания на органите на храносмилането: хронични гастрити, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, холецистити, хронични хепатити, колити.

Но дори и здравето Ви да е в отлично състояние, възможността да се потопите във водите на Мъртво море, пряко или чрез използване на неговите продукти като кал, соли и производните им козметични серии е надежна инвестиция, която ще ви донесе много здраве, красота и желание за живот! Заслужава си да опитате!

Четете още: Пълна промяна: Жени без и с грим