Автор
Woman.bg

Женско здраве: Хормонални препарати и алкохол = пълна несъвместимост

Колкото и да разправят любителите на алкофолните напитки за ползата от тях и за отпускащото им действие, алкохолът неизбежно оказва негативно влияние върху организма.

Вредата може да бъде още по-голяма, ако спиртните напитки се съчетаят с прием на лекарства и хормонални препарати.

Как действа алкохолът при прием на лекарства

Алкохолът оказва влияние на организма, намиращ се под действието на някакви лекарствени препарати, като ограничава, понижава или засилва ефекта им, а понякога променя напълно свойствата на медикамента. Никой лекар не е в състояние да предвиди точно как ще ви се отрази алкохолът при прием на дадено лекарство.

В случай на незначителни нарушения в хормоналния баланс за препоръчване е да откажете хормоналните препарати и да наблегнете на билколечението и балансираното хранене.

Нарушенията в хормоналния фон, провокирани от неправилния режим на хранене и лошата екологична обстановка, са често срещано явление. Лекува се с прием на хормонални препарати. Към тях спадат и противозачатъчните таблетки, които пият много жени, за да се предпазят от бременност. В последния случай хормоналните таблетки се приемат дълго време и почти постоянно, с малки ежемесечни прекъсвания.

В периода на прием на препаратите ендокринната система функционира в по-различен режим, в който хормоните постъпват в организма отвън. Алкохолът оказва стимулиращо действие на женските полови жлези, които започват активно да произвеждат допълнително количество хормони като адреналин, кортизон и алдостерон. Заедно с приетите препарати се получава критично насищане с хормони, стигащо до предозиране. В зависимост от вида изкуствени хормони алкохолът може да окаже и потискащо действие, в най-добрия случай свеждайки ефекта от лечението до нулев.



Една от най-опасните напитки е бирата, която съдържа фитохормони и стимулира произвеждането на мъжки хормони в женския организъм.

Последици от несъвместимостта на алкохола с хормоналните препарати

Предозирането с хормони, възникнало в резултат на несъвместимост на спиртните напитки с хормоналните препарати, може да доведе до развитие или обостяне на язва в стомаха, образуване на тромби в кръвоносните съдове, мускулни схващания и главоболие. Хормоналните нарушения, предизвикани от алкохола, могат да бъдат с временен характер или пък да доведат до траен хормонален дисбаланс, който може да предизвика отслабване или затлъстяване и да наруши дейността на други вътрешни органи и системи.

Затова ако прочетете в листовката на препарата, че в никакъв случай не трябва да консумирате алкохол по време на лечението, откажете се от спиртните напитки. Ако искате да участвате наравно със всички във весели партита и празници, сипвайте си безалкохолни напитки в чаша за вино.

Четете още: Какво забавя метаболизма?