Много от нас пренебрегват не само профилактичните прегледи, но дори тревожните симптоми, които подсказват за наличието на проблем.

Ето и най-често срещаните причини да не отлагаме за неопределеното бъдеще посещението при гинеколог:

Болки ниско в таза

Болките ниско в таза могат да бъдат както естествено състояние, така и симптом на заболяване. Как да разпознаем едните от другите? Най-вече по времето, в което се появяват. Нормално е да изпитваме леки до средни болки по време на менструация, заради съкращението на матката, така и в периода на овулацията, когато се пука яйчниковия фоликул. В останалите фази на менструалния цикъл обаче болезненото усещане ниско в таза сигнализира за някакъв проблем, който може да бъде както гинекологичен, така и с друг произход – андексит (възпаление на вътрешните полови органи), киста на яйчниците, ендометриоза, бъбречно криза или апендицит.



Сърбеж и течение

Ако забележите течение със силна неприятна миризма, оцветено в зелено, сиво, кафеникаво-жълто или с вид на пресечено мляко, което обикновено е придружено със зачервяване и сърбеж. Тези признаци най-често са сигнал за развитие на кандидоза (гъбички), хламидоза, бактериална вагиноза, възпаление на яйчниците или тръбите.

Честа смяна на партньорите


По честа смяна на сексуалния партнор означава по-голяма вероятност за заразяване с инфекции, много от които преминават безсимптомно, но не и без последствия. Днес най-често срещаните инфекции са т.н. скрити инфекции – микоплазма, уреяплазма, хламидии, които могат да бъдат открити единствено с микробиологично изследване. Честата смяна на партньорите е и рисков фактор за развитие на рак на шийката на матката, причинен от онкогенните щамове на Човешкия папилома вирус.

Нарушение в менструалния цикъл

Рязко съкращаване или удължаване на месечния цикъл, който е средно между 28-30 дни, с повече от 3 дни е признак за хормонално нарушение. Както и случаите, в които кръвотечението е извънредно обилно или прекалено оскъдно, съветва hera.bg. Промяната в хормоналния фон може да се дължи както на стрес, отслабен имунитет, рязка загуба на тегло или строга диета, така и заболявания като яйчникова дисфункция, ендометриоза, миома, поликистоза на яйчниците и много други.



Избор на контрацептиви

Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху множество процеси в организма, затова при избора им не бива да се ръководим нито от рекламите, нито от съвета на приятелка, а единствено от препоръката на гинеколога.