Автор
Woman.bg

ВИНАРНА СВИЩОВ - ТРАДИЦИЯ, НОВАТОРСТВО И ВЕЛИКОЛЕПИЕ

Да пресъздадеш история, която да те направи част от нещо велико е равностойно на това да отдадеш живота си в името само на една кауза. Доказателството е в миналото съхранило традицията.

През 45 г. от н.е. римляните от VIII Августовски легион основават древния град Нове, там, където днес е град Свищов. Избират най-южната точка на река Дунав поради доброто разположение и благоприятния климат. Те охраняват северната граница на Римската империя повече от 4 века. Виното е била важна част от живота в Нове. За това свидетелстват множество находки като изображения на Богът на виното Бакхус, съдове за вино и каменни релефи. Много от принципите и техниките могат да бъдат открити в съвременното винопроизводство.

Винарна Свищов е наследила опита от мъдрите италийци да говори на езика на виното. Една глътка от виното, произведено във „Винпром-Свищов” АД, ни потапя в онзи чуден свят на аромати и вкусове, за които винаги сме мечтали. Тогава няма как да не си зададем въпроса „От къде идва всичко това?”

Не е достатъчно, за прецизен отговор на този въпрос, само да докоснеш гроздето, което зрее в лозята, да допреш ухо до бъчвите и да чуеш кипенето на живата течност или да посетиш безупречно чиститите производствени помещения на винарната, несъмнено трябва да станеш част от нещо голямо, вплело в едно традицията на миналото, опита на настоящето и възможностите на бъдещето...

Винарна Свищов е наследник на винарска изба с половинковна история. Първите лозя се засаждат в периода 1950-1960 година. Лозовите насаждения се намират в две от най-плодородните местности край град Свищов - „Горчивка” и „Совата”. Гроздето, което се използва, е от собствени лозови масиви, разположени върху площ от над 4000 дка.

Винарна Свищов произвежда отлични червени и бели вина от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Шардоне, Мускат, Траминер и Совиньон Блан. Вината стареят в бъчви от американски и френски дъб, тип Барик, в продължение на 12-18 месеца. В резултат на тази обработка, вината развиват пищно тяло и съчетават по изискан начин меки, чудесно балансирани сладки танини, киселини и дъб.

През 2014 година Винарна Свищов модернизира голяма част от производствените си мощности – открити бяха изцяло нов бутилиращ цех и микровинарски сектор за производството на бутикови вина.

Вдъхновена от признания и отличия, Винарна Свищов създаде един блестящ имиджов продукт – документален филм за винарната с режисьор Андрей Слабаков. Филмът вплита минало, настояще и бъдеще от развитието й. Докоснете се до историята, производствения процес и хората, които стоят зад създаването на качествените продукти на винарната.

QUANDO IL VINO DIVENTA POESIA

„Когато виното се превърне в поезия...!”