Имаме страхотни новини: учените твърдят, че пиенето на вино може да предотврати качването на килограми. Време е да зарежете „пречистващите” сокове и да си сипете една чаяа винце.

Странно, че знаменитостите се наливат с отвратителни диетични питиета, за да остават слаби, вместо да се наслаждават на чаша може да ви помогне да контролирате теглото си. Разбира се, ако изпиете цяла бутилка това няма да ви помогне, но умерените количества (например чаша на ден) имат невероятен ефект.

Има неоспорими доказателства. Изследователи са наблюдавали теглото на 20 000 жени с нормално тегло в продължение на 13 години. Оказва се, че шансът да качат много килограми е с 30% по-нисък при жените, които пият по една-две чаши вино на ден, в сравнение с тези, които не пият (проучването било проведено и с жени, които пият бира и спиртни напитки, но резултатите не били така убедителни). Виното има и други ценни качества: „То е богато на антиоксиданти, които понижават холестерола и кръвното налягане” – твърди американски специалист по хранене и метаболизъм.

Една от причините виното да помага за поддържането на по-здравословно тегло, е че смилането на алкохола кара тялото ви да изгаря калории. “При жените, ензимът, който обменя веществата на алкохола, се произвежда в по-малки количества от колкото при мъжете, затова им се налага да изгарят енергия при произвеждането на допълнително ензим.” Това означава, че при вас резултатът ще е по-голям от колкото при гаджето, тъй като неговото тяло не трябва да се труди толкова да смила чаша вино.

Друг процес, при който алкохолът може да гори калории, се нарича термогенеза. Алкохолът повишава телесната температура (това е една от причините бузите ни да се зачервяват, когато пием), което кара тялото да гори калории, за да създаде топлина.

Проучването показа още, че жените, които пият умерено, ядат по-малко. Учените не могат да кажат каква е точната причина, но е възможно да се дължи на това, че те забавят темпото, за да се насладят на хапването и пийването.
Ако комбинирате всички тези фактори, ще разберете, че пиенето на вино наистина намалява калориите, докато тялото ви изразходва енергия, което значи, че шансът да качите килограми е по-нисък.

Всичко това е страхотно, но не се изкушавайте да замествате храната с вино – ще се лишите от важни хранителни вещества. Имайте в предвид, че и виното все пак съдържа калории – около 125 в 140 грама. „Ето защо пиенето не може да е самостоятелен метод за отслабване” – предупреждава лекари. Освен това, ако прекалявате има рискове за здравето, които не бива да поемате, като рак на гърдата. „Но чаша вино, заедно със здравословно хранене и движение, са отличителен белег на здравословния живот.” – твърдят лекарите. Наздраве за това!