Автор
Мария Николова

Сватбата на Маги Джанаварова и медиите: Изгубени в превода

Днес си говорим с Маги Джанаварова, прекрасната певица, победителка от третия сезон на "Мюзик айдъл". Въпреки че страхотният й глас и музиката й са достатъчен повод да се срещнем, причината да я потърся е друга - въображаемата й сватба преди дни. Оказа се, че въпреки че много медии омъжиха Маги миналата седмица, тя всъщност не е сключвала брак. За въображаемата сватба, булчинската рокля, медиите, музиката и най-новата си песен победителката в "Мюзик айдъл" разказва специално за Woman.bg с неподражаема лекота и усмивка.

-Маги, как и кога разбра за първи път, че медиите са те омъжили?

-Моят приятел ми каза една сутрин „Виж какво ми пращат приятелите-статия „Маги се омъжи“. Изобщо не можах да повярвам, че това се случва, през половин час някой ми звънеше или пишеше.

-Каква бе първоначалната ти реакция – ядоса ли се, смешно ли ти стана?

-Изобщо не се ядосах, стана ми смешно, аз се забавлявам с подобни неща (смее се). Веднага си спомних за периода, докато бях в „Мюзик айдъл“. Тогава за мен се пишеха какви ли не глупости - че баща ми е милиардер, че имам връзка с петролен бос. След края на формата обаче името ми рядко влизаше в жълтите рубрики, около мен няма кой знае какви скандали, аз съм от 8 години с моя приятел.

-Как си обясняваш това недоразумение?

-Обяснявам си го с факта, че хората не знаят добре английски език, защото ако знаеха, нямаше да си го преведат по този начин. Бях написала “My Wedding Date” – да, може да се преведе като моята сватбена дата, но е странно. Date освен дата, значи среща и половинка за среща и е много разпространено като израз.

-А никой ли не те потърси за коментар? Какво изобщо е мнението ти за днешната журналистика?

-Не. Единствените места, от които ми позвъниха, бяха „Папараци“ и радио „Веселина“. Аз опровергах информацията и те не съобщиха тази новина. Определено се замислих за медиите и смятам, че е важно да проверяват информацията си. Когато го правят, вдигат нивото си. Важно е нещата да се съобщават такива каквито са, особено когато, както е при артистите, постоянно ти влизат в личното пространство. Но истината е, че малцина го правят, разчитат на постове от Фейсбук.

-Какво е мнението ти за социалните мрежи, защото част от проблема е и социалната мрежа като социална медия, която измества стария вид журналистика?

-Да, така е. Но най-странното е, че аз познавам момичето, което написа за първи път статията във в.“Телеграф“ и тя не се свърза с мен. Изобщо странно е, че медиите се хванаха на това, защото аз нямам нито един коментар под снимката с „Честито“, например.



-Много обсъждан бе изборът ти на „сватбена рокля“. Все пак каква рокля би си избрала за сватбата - класическа или малко по-екстравагантна?

-Аз не си падам много по класическите неща. Иначе обичам много модата. Моите приятели са ме виждали в много различни стилове в зависимост от настроението ми. Но съм голям фен на роклите – представям си моята сватбена рокля супер изчистена, нежна, красива, бяла. Ще си личи, че е булчинска. (смее се) Тази, около която се въртеше дебатът, не приличаше на булчинска (на снимката). Тя също е много красива и секси. Интересно е, че тя е облечена веднъж за Гришо и втори път за сватбата, на която бяхме. Бях поканена да пея на откриването на турнира Sofia Open преди няколко месеца. Така че е специална, тя е дело на Миглена Каканашева. Много дълго си я пазих за някакъв повод, защото не е всекидневна, не е и за дискотека.

-А как си представяш твоята сватба?

-Ами честно казано ритуали като краденето на булка са ми чужди. По-скоро за мен сватбата е обричане, обет. Онова, което си обещаваш с човека до теб, за мен е същината на нещата, истински важното.

-Маги, малко да поговорим за музика. Трудно ли е да си певица в България?

- Не е лесно, но аз никога не се оплаквам и не мрънкам. Дори да ми е тежко, на следващия ден се оправям. Имала съм своите трудни моменти, изпадала съм в състояния, защото съм емоционална. Казвала съм: „Край, няма да се занимавам повече“. Но моят приятел ме е успокоявал много. Аз по принцип съм позитивна, но като падна, много силно го преживявам. Въпреки това винаги се опитвам да продължа напред и не спирам да вярвам, че някой ден ще ми се случи това, за което мечтая.

-Което е?


-Разбира се, че да изляза на световната сцена, да имам успешна световна кариера. От малка си мечтая за това.

-Казвали ли са ти, че имаш глас като на чернокож изпълнител?


-Да, много ги харесвам. Знам, че никога няма да звуча на 100 % като тях, но поне се доближавам. Това свое звучене сама развих. Иначе човекът, който най-много ме е научил на правилно пеене, това е Мария Касабова, оперен изпълнител и уникален педагог. Тя разви гласа ми до неузнаваемост.

-Как се развива в момента кариерата ти?

-Наскоро пуснах ново парче „Сама“, далеч е от стила на хита със 100 кила. Не е лятна песен, но хората имат нужда от мелодичност и смислени текстове.



Пожелаваме ти успех, Маги!

Eто и най-новата песен на Маги Джанаварова "Сама":