„Младите жени попадат в една от най-рисковите групи от заразяване с Хепатит С“.

В повечето случаи подминаваме подобни заглавия, мислейки си, че това няма как да се случи точно на нас. И аз бях от тези, докато не дойде моментът, в който трябваше да дам една капка от моята кръв, за да ме изследват. Тогава през главата ми минаха милионите пъти, в които съм сядала пред непроверена маникюристка, която може точно за мен да е забравила да дезинфекцира инструментите си. Шестте татуировки, които имам по тялото си и не съм сигурна с каква игла са изрисували лотуса на крака ми, например... Или пиърсинга, който си направих в осми клас в някакво мазе, или хилядите стоматологични интервенции, през които съм преминала през 27-те ми години живот... Ето такива неща ми се въртяха в главата… и точно тогава една „бучка“ ми заседна в гърлото и не успях да я извадя оттам, докато не видях отрицателния резултат.

Тогава се запитах „Защо трябва да се стига дотук“, когато можеш да живееш малко по-внимателно и да се грижиш за своето здраве. Съвсем скоро Яна Маринова ми беше казала в едно интервю, че „който не обича себе, няма как да накара някой друг да го обича“. Тогава не ставаше въпрос за Хепатит С, но ми хареса. Ето, дори Памела Андерсън е била болна от хепатит С, и се е заразила по-абсурден начин – татуирала си е с една и съща игла брачна халка заедно с нейния бивш съпруг Томи Лий.
Никога не бих си татуирала брачна халка с моя съпруг, но бих го помолила да се тества за хепатит С. Особено сега - безплатно.

Кампанията HEP HOUR e активна до 11 юни, адресите на които можете да се изследвате, вижте тук - http://www.roche.bg/portal/roche-bg/hepatit-izsledvay-se-spravochnik

Текст: Биляна Георгиева-Биба, Дарик радио

На снимката: Маги Джанаварова се тества за хепатит С на откриващата пресконференция на кампанията HEP HOUR