Автор
Woman.bg

Сън за хубост – как да се събудите по-красиви

През пролетта има немалко празници, на които ви се иска да блеснете със страхотен грим, разпенено шампанско в ръце и купон до зори. Но всъщност най-добрият начин да станете по-красиви е да почистите грима и да си легнете. Мнозина забравят, че здравият сън е задължително условие за добрия външен вид.

Сънят е най-загадъчното човешко състояние. Специалистите до ден днешен водят спорове за това защо точно спим и какви процеси стават в главите ни междувременно. Оставяме научните дебати на учените, в тази статия ще говорим за това как да направим съня си не само приятен, но и максимално полезен. Консултирахме се с експерти за целта.

Четете още: Най-красивата жена в света без пластични операции

Общоизвестно е, че човекът прекарва една трета от живота си в сън, това не трябва да ви шокира. Еволюцията до ден днешен не е намерила друг механизъм за възстановяване на клетките на нервната система, за трупане на енергийни резерви за часовете будно състояние и за профилактика на имунните заболявания.

Изразът „сън за хубост“ отдавна вече е приет в лексикона на красавиците. Няма смисъл да отричаме фактите – качественият пълноценен сън ни помага да изглеждаме по-добре. Ще споделим с вас няколко съвета за това как да станете кралицата на „страната на сънищата“. Сигурно сте забелязвали, че здравият сън прави очите ви по-бистри и искрящи, премахва черните кръгове под очите и подобрява състоянието на кожата. При това нормализира и метаболизма. Какви други чудеса можете да направите, почивайки си?

За лека нощ

„За да се събудите сутринта с бистра мисъл и отпочинала стегната кожа, а не с подпухнало лице, постарайте се да не ядете 3 часа преди лягане мазни и солени храни. Ако наистина огладнеете, хапнете плод или гранола“, препоръчва доктор Габи Бард от Центъра по съня BOS в Лондон.

Мнозина смятат, че ароматичните масла могат да помогнат на човек да се настрои за здрав и спокоен сън. Добавете една-две капки ефирно масло от горчив портокал, лайка или лавандула във ваната си. Можете да ползвате и специален спрей за възглавница с есенции от тези растения.

Хората, които преди сън изключват телевизора от контакта или смятат, че екранът няма място в спалнята, не са вманиачени досадници – те просто знаят или инстинктивно усещат, че само на тъмно организмът може да възстанови напълно силите си. Постарайте се да си лягате по едно и също време в продължение на три седмици, като оставите настрана различните устройства няколко часа преди сън. Гарантираме, че скоро ще забравите за коректора и капките за зачервени очи, както ще загърбите и хроничната отпадналост.

За да се отървете веднъж завинаги от безсънието и да се събуждате бодри и красиви, диетолозите препоръчват да пиете една чаша сок от грейпфрут няколко часа преди лягане. Звучи невероятно, но тази напитка, която хората свързват предимно със закуската и бодростта, съдържа витамини, които ще ви помогнат да се отпуснете и да потънете в спокоен сън. Ще анулирате натрупания през деня стрес, който би ви попречил да заспите.

Когато всички заспиват, се събужда козметиката!

Именно през нощта кожата е максимално предразположена да поеме полезните компоненти на различните козметични средства. Козметиците за пореден път напомнят, че времето за сериозни разкрасяващи ритуали идва след залез слънце. Докато спите, организмът прооизвежда активно колаген, който поддържа кожата тонизирана. Ползвайте регенериращи кремове и лосиони час-два преди лягане, в краен случай 15 минути преди заспиване. В състава на „нощните“ ви кремове и масла за тяло задължително трябва да има овлажняващи и успокояващи кожата съставки.

Нощта е идеалното време за маска за лице. Сигурно рядко намирате време и търпение през деня да издържите необходимите 15-20 минути. През нощта е друго – можете спокойно да нанесете маската и да забравите за нея. Докато сънувате, полезните компоненти ще проникнат в кожата, ще я овлажнят и изгладят.

Докато спите, клетките на кожата се възстановяват напълно, процесът приключва към 2-3 часа през нощта. После започват да се делят. Ако спите малко, клетките не успяват да се възстановят и се увреждат при деленето.

Можете да експериментирате с козметичните средства. Някои от тях проявяват свойствата си по съвсем друг начин през нощта. Например овлажняващите средства за устни работят най-добре, докато спите. Просто нанесете балсама или маслото си за устни преди лягане – на сутринта ще се събудите с гладки устни и допълнителен обем.

Четете още: Свежа „pool party” визия (видео)

Нямате време да се погрижите за косата си през деня? Спестете време и ползвайте съответните средства нощем. Измийте си косата преди лягане и нанесете овлажняваща маска от средата на косъма до върховете. Сложете си шапка за баня, увийте отгоре с кърпа и се наспете. Сутринта измийте маската с топла вода и си направете обичайната прическа. Косата ви ще бъде невероятно лъскава, гладка и жива.

Посрещни топлите месеци по-красива отвсякога с продукти на L'oreal. Тях можеш да разгледаш и закупиш от Farma.bg.