Има редица предразсъдъци относно съвместимостта на кърменето със спорта.

Мит номер 1 - Майката, която кърми губи много калории по време на физическа тренировка и по този начин намалява производството и на кърма

Това твърдение е абсолютно погрешно! А що се отнася до загубените калории, организмът на жената е така устроен, че може да произведе кърма в зависимост от нуждите на бебето. При чести захранвания продукцията на млякото сама се регулира, в рамките на няколко дни.

Четете още: Звезди, които кърмят на обществено място

Не е изключено обаче при бърз растеж на бебето (което се случва горе- долу през два месеца) да не достига количеството произведена кърма. Това обаче няма нищо общо със спортните занимания на майката, стига тренировката да бъде умерена.

Според последните изследвания, редовната спортна активност – без претоварване, въздейства позитивно върху здравето на кърмещите майки, не само върху физическото, а и върху психическото им здраве. Респективно това се отразява и върху детето. Когато сте удовлетворена, мозъкът ви изпраща позитивни сигнали и кърмата става истински еликсир за бебето.

Всички знаем, че децата (дори в най-ранна възраст) усещат емоциите на майка си. Ако е изнервена или нещастна –това състояние би се предало и на нейното дете.

Мит номер 2 - Спортът се отразява върху киселинността на млякото и бебето се отказва да суче

Концентрацията на млечна киселина може да се повиши до степен, която да остане висока над 90 минути, само при супер висока активност. Ако бягате 100 метра спринт за 11 секунди или друго прекомерни интензивно натоварване, екстремни спортове при които майката е достигнала до абсолютните си предели на натоварване. Само тогава това би се отразило върху кърмата и бебето ви би забелязало разлика във вкуса й.

Четете още: Какво да ям докато кърмя?

Мит номер 3 - Тръскането на гърдите и триенето на зърната в дрехите, би се отразила върху продукцията на кърма

Препоръчва се да се тренира с изцедени гърди, тъй като на самата жена няма да и бъде приятно да спортува с пълни с кърма гърди. Също така добре е по време на тренировка да се ползват спортни сутиени, а не сутиените за кърмене, тъй като те не поддържат достатъчно добре бюста. Подплънки за случайно потелка кърма също може да се окажат от полза.

Въпреки че да спортуваш е полезно, се препоръчва да се започне с по-леки тренировки, като йога и Пилатес. Особено през първите три месеца трябва много да се щадите в областта на таза. Преди да започнете активни тренировки е добре да се консултирате и с вашия лекар.

Източник: ezine.bg