Хлад и дъжд ще съпровождат почивните майски дни. Това обаче не трябва да помрачава настроението за предстоящите празници. Старата българска поговорка гласи, че всяка капка дъжд на Гергьовден е златна, тъй като осигурява плодородие.

Започващите почивните дни ще са по-често заоблачени и с превалявания. Само два от почивните шест дни ще са с повече слънце, съобщиха за БГНЕС от Националния институт по метеорология и хидрология.

Над по-голямата част от страната валежи ще има на 1-ви и 2-ри май, след това отново на 5-ти и 6-ти май. Прогнозата е за повече слънце и сухо време на 3-ти и 4-ти май. Синоптиците очакват температурите да се понижат и максималните да са между 13 и 18 градуса.

Повече слънчеви часове ще има в събота и неделя. На 3-ти май дори ще бъде почти без валежи. Тогава ще бъде и малко по-топло, между 19 и 24 градуса. Очаква се и на 4-ти май времето да бъде по-благосклонно за почиващите.

Може и да настъпи някаква промяна, но изглежда целия почивен период по Гергьовден ще бъде мокър и облачен. На Гергьовден – 6-ти май, когато ще бъде и традиционният военния парад в София за празника на армията, също се очаква да е облачно и с валежи.