Германски психолози стигнаха до извода, че привлекателните лица са по-трудно запомнящи се от грозните, освен ако не са особено отличителни.

"Досега си мислехме, че много по-лесно се запомня красив човек, отколкото грозен. Така е прието да се смята. Ние обаче установихме, че непривлекателните физиономии остават в съзнанието ни доста по-дълго", коментира д-р Холгър Уайс, който провел изследването.

Емоциите, които привлекателният външен вид предизвиква у събеседника, пречат на човека да запази в главата си спомена за чертите на лицето и конкретните отличителни белези. Снимките на неатрактивни и дори грозни хора са много по-запомнящи се от тези, при вида, на които оставаме моментно впечатлени от красотата.

Четете още: 10-те най-странни японски устройства за разкрасяване

За целите на изследването на доброволци били показани снимки на красиви и респективно грозни физиономии в рамките на няколко секунди. Учените от университета Йена в Герамания твърдят, че ако изключим набиващата се на очи красота като тази на Анджелина Джоли лицата, които хората без проблем запомнят, са тези на неатрактивните личности.

Четете още: Вижте Донатела Версаче без грим

Източник: БГНЕС