Масажът на лицето е една от най-важните страни в ежедневната ни грижа за кожата. Той подобрява текстурата и здравето й, подмладява я, стимулира кръвообращението в подкожния слой и не на последно място ни кара да изглеждаме по-млади като цяло.

Продължение...

Да измием добре ръцете си преди масаж

Преди да започнем да правим масаж, трябва много добре да измием ръцете си, най-добре с медицински или поне с антибактериален сапун. И двете ни длани ще ни бъдат необходими по време на процедурата. Мръсните ръце лесно могат да причинят инфектиране на кожата по лицето, особено след като в резултат на масажа, порите й се отворят.

Как да запарваме лицето си

Преди да започнем с масажа, е добре да направим на лицето инхалация с пара - за да отворим максимално порите на кожата. По този начин полезните вещества в масажното масло или крема по-лесно ще достигнат и до най-долния й слой.

Запарването следва да се прави като вземем купа с вряла вода, надвесим лицето си над нея и покрием главата си с дебела хавлия.

Кои са най-добрите методи за масажиране на лицето

Вече сме напълно готови за масажа на лицето:

• Сипваме няколко капки от масажното масло и с потупващи движения ги нанасяме по кожата. След това с помощта на пръстите се опитваме да разнесем маслото по цялото лице и врата с кръгови движения.

• Първо се масажират бузите. Взимаме достатъчно масажно масло и с кръгови движения го втриваме в бузите, след което правим къси движения с пръсти от носа към външната част на лицето. Движенията на ръцете трябва да са плавни и да повдигат кожата нежно, но енергично.

• След това трябва да обърнем специално внимание на зоната под очите, защото бръчките и другите знаци на стареенето се появяват първо там. Взимаме малко от масажното масло и го втриваме в кожата около очите по посока на часовниковата стрелка, но с движения, обратни на нея. Масажираме 3-4 минути, за да увеличим гъвкавостта на кожата в тази зона.

• Следващото важно място за масажиране е челото, където, заедно с участъците над двете вежди, лесно се появяват линии. За да ги премахнем, взимаме малко масажно масло и го втриваме с движения нагоре.

• Специално внимание трябва да обърнем и на зоната между двете вежди, където се появяват дълбоки бръчки и линии в следствие на прекалено излагане на слънце и напрежение. Веждите е добре да се масажират с два пръста и движения навън по четири-пет пъти всеки ден.

• Докато масажираме брадичката трябва да се усмихнем широко, като оставим долната челюст да увисне. Задържаме в тази позиция, колкото можем, за да разтегнем кожата и през това време втриваме масажно масло с движения навън.

• С помощта на показалеца повдигаме носа нагоре и го задържаме така за минута-две.

• След това издърпваме горната устна надолу към зъбите. Повтаряме процеса в продължение на пет минути.

• С помощта на средните пръсти на двете ръце правим малки кръгови движения по горната костна част на носа.

• Взимаме малко масажно масло и го разпределяме в двете си длани. След това с масажни движения го втриваме от брадичката към врата, за да завършим процедурата по масажиране на лицето.