Високият ток придава самоувереност, изисканост и красота на осанката, но само ако обувките са подбрани правилно, а позата на тялото ви е перфектна. Във всеки друг случай или гледката отстрани е смехотворна, или можете сериозно да навредите на здравето си.

Ето кои са основните правила за избор и носене на високи токчета:

Винаги купувайте идеалният размер обувка

Купуването на обувки с по-малък номер от реалния е огромна грешка. След половин час ходене краката ви ще се подуят и ще искате да тръгнете боси. Когато пък обуете високи обувки с по-голям номер, стъпалото ви се плъзга напред и надолу, което променя идеалната позиция на крака – петата и глезенът трябва да са на една линия с токчето. Никога не правете компромис с номера!

Търсете обувки със съвършена извивка

Може и да харесвате супер високи токове на тънка подметка, придаващи изящност на стъпалото като на балерина, но това е най-неприятното нещо, на което можете да подложите стъпалата си! Не оглупявайте от суета.

Винаги разтъпквайте обувките

Ако искате да обуете чисто нов чифт обувки на ток за специален случай като сватба, интервю за работа и пр., винаги си отделяйте по 2-3 дни преди това, посветени на разтъпкването на новия си чифт. Сутрин преди работа и вечер се разхождайте с обувките у дома. Това може да ви спаси от конфузни и болезнени ситуации на специалното събитие.

Използвайте „пружиниращи“ аксесоари в обувките си

Сложно го казахме, но сигурно се досещате, че ви съветваме да подлагате проблемните места в обувката с памук или силиконови стелки. Те могат коренно да променят начина, по който се чувствате в обувката и начина, по който ходите – стойката, крачката...

Не стойте твърде дълго прави

Няма как, колкото повече стоите прави на висок ток, толкова по-зле за ходилата ви. Сядайте по-често дори и да е за малко. Оставяйте краката да си почиват, за да ви служат вярно през целия ден (или нощ).

Изследвайте крака си и след това купувайте обувки на ток

Трябва да познавате добрите и лошите страни на стъпалата си преди да купувате обувки. С пробване установете кои модели стоят най-добре и най-удобно на стъпала с по-широки пръсти, с издадени кокалчета и пр.

Дръжте гърба си изправен

Забележете – прав гръб и изпъчени гърди не са едно и също нещо! Правилната стойка не само намалява напрежението върху стъпалата, но и ще ви накара да изглеждате по-елегантни и очарователни.

Почивайте си от тънки токчета и носете цели подметки

Имайте милост към себе си! Съществуват достатъчно красиви модели високи обувки с цяла подметка, обувайте такива веднъж-два пъти в седмицата, например (тази препоръка е за дамите, които по принцип не слизат от токчетата).

Винаги се грижете за стъпалата си, след като свалите токчетата

Поглезете верните си крачетата с масаж, вана с морска сол и крем против мазоли. Само това е достатъчно, за да се почувствате невероятно.