Бягането за здраве не било толкова здравословно, колкото се считаше досега.

Екип от Сърдечносъдовия изследователски институт на щата Пенсилвания констатирал, че хората, които живеят най-дълго, са тези, които извършват умерени физически упражнения. А това означава кросове с продължителност 2-3 часа на седмица.

В същото време маниаците на джогинга, които се претоварват, както и мързеливците, които въобще не спортуват, им предстои доста по-кратък живот.

Екипът на д-р Джеймс О'Кийфи изследвал медицинските данни на над 3 800 души, бягащи за здраве. Те били и от двата пола, а средната им възраст - 46 години. Около 70 на сто от участниците в изследванията признали, че пробягват над 32 километра седмично. Учените отчели дали те приемат лекарства, нивата им на холестерол, кръвното им налягане и дали пушат. Никой от тези фактори не могъл да обясни защо онези от изследваните, които пробягвали най-дълги разстояния, имали и по-кратък живот. Но фактът бил налице.

Четете още: Диетата на чудодейния ензим на д-р Хироми Шиния

Д-р О'Кийфи съветва никога да не прекаляваме с физическите натоварвания, като препоръчва кросовете да са леки и да не надвишават по времетраене 2,5 часа седмично.

Източник: БТА