Бягането в студено време и през зимата изисква малко по-добра подготовка, за да може да се чувствате комфортно.

Ето няколко безценни съвета, които ще направят бягането през студените месеци още по-приятно.

1. Мотивирайте се

Мотивацията и нагласата за бягане в студеното време са определящи. За това е добре да си създадете позитивна нагласа, като бягате с приятели или се екипирате с подходяща екипировка.

Казано е че "Няма нищо по-добро от лошото време." и понякога наистина е така - тръгнете с нагласата, че ако стане непоносимо винаги може да се върнете.



Бягането сутрин или вечер след снеговалеж е едно от най-тихите и приятни неща през зимата. Може да пробвате следният метод повтаряйте си "обичам лошото време", "обичам лошото време".

2. Добре обути крака

Препоръчително е да използвате маратонки с възможно по-малко мембрана, за да не губите лесно топлина.

Ако времето е дъждовно или има киша над чорапите сложете найлонови торбички. След това стегнете добре връзките, за да не се пързаля кракът ви в маратонката. Чорапите е добре да са малко по-топли, но и да извеждат влагата далеч от крака.

3. Облечете се топло!

Ръкавици и шапка са задължителна част от екипировката. Добре е да се екипирате и с по-топъл клин или термо бельо. Има много мнения как точно трябва да се облечете отгоре.

Най-важно е първият слой дрехи да е дишащ и да извежда потта от тялото. Най-горният слой трябва да ви предпазва от вятъра, но да не ви запарва. Добре е да покрива гърлото ви (подобно на поло). Слоевете между първият и външният зависят от температурата.

При температури под 10 градуса може да използвате термо бельо или тениска с тънко якенце. При температури около нулата може да използвате термо бельо + тънко яке или тениска с дълъг ръкав + още една тениска и тънко яке. При температура около и под -10 използвайте 2 клина и 3 слоя дрехи. Принципът, за да не се облечете прекалено много е когато тръгвате да усещате хлад, в последствие загрявате и температурата ви е оптимална.

Винаги тръгвайте с ръкавици и шапка ако усетите, че е прекалено топло с тях ги свалете, но в момента в който усетите, че ръцете и главата се охлаждат ги сложете обратно.

4. Бъдете забележими

В тъмните утрини и вечери е добре да използвате облекло със светлоотразителни елементи, за да сте видими за автомобили, велосипедисти и за останалите участници в движението. Ако разполагате с фенерче или челник ще ви свърщи отлична работа особено на по-слабо осветени участъци.

5. Загрейте предварително

Когато загреете преди да излезете да бягане студът не се усеща толкова осезаемо.

Добре е да загреете до степен, в която раздвижвате кръвта, но не се изпотявате. Можете да скачате на въже, да качите няколко пъти стъпалата в сградата, в която живеете. Ако имате уговорка да бягате с приятел не го чакайте в студа - влезте в колата, в близко заведение и изчакайте на топло.

6. Намалете скоростта

Всеки специалист и треньор ще ви каже "забравете скоростта", зимата е времето, в което полагате основата за следващата година. Нужно е да правите обем от тренировки, но не и скорост. Скоростта може да ви донесе травма, тъй като рискът от това да не сте загрели достатъчно е доста по-голям отколкото през лятото.

7. Преоблечете се след тренировка

Телесната температура пада веднага след като приключите с бягането. Затова носете резервни сухи и топли дрехи, за да смените тези с които сте тренирали.

Топла напитка след тренировка (какао, чай, горещ шоколад или мляко) също е добро решение, за да предотвратите понижение на телесната температура. Ако сте с приятел/и посетете заведение и изпийте нещо топло, там може да използвате и тоалетната/банята, за да се преоблечете. Ако сте с автомобил вземете термус.

8. Къде да оставите багажа

Липсата на място да оставите багажа си, често ни служи за оправдание да не бягате.

Намерете в близост до парка, стадиона където бягате - заведение, фитнес или магазин и направете уговорка, да си оставяте раницата с топли дрехи. Бъдете учтиви и шансът да направите трайна уговорка е много голям, съветват от runbg.net. Така в последствие ще можете да се отбиете и да пиете тонизираща или топла напитка.

9. Справете се с вятъра

Вятъра е нещо, за което по-рядко се сещаме докато бягаме. Ако имате екипировка, която диша и ви предпазва от вятър - супер. Ако не разполагате с идеалната екипировка за целта може да бягате срещу вятъра в началото докато не сте се изпотили и да приключите своето бягане, когато вятъра духа в гърба ви.

Във ветровито и студено време е добре да нямате открита част от тялото и най-вече крайниците. За да се предпазите от премръзване на лицето може да използвате слънце защитен крем (наистина помага - пробвайте), вазелин, а ако ви попадне протектор за лице, който обикновено използват планинарите против замръзване - използвайте.

10. Отидете на топло

Ако времето е непоносимо и не искате да рискувате - няма какво да му мислите отидете в най-близкият и удобен фитнес и използвайте пътеката за бягане. Разбира се може да си вземете и пътека за бягане у дома, но това изисква малко по-голяма инвестиция.