Много хора имат този проблем – купувате нещо, което ви харесва, но го използвате само веднъж и после го захвърляте и забравяте.

Така се харчат грешни пари, но какво да правим, когато не можем да се избавим от импулса? Има ли начин повече да не купуваме ненужни вещи – особено дрехи?

Ето няколко полезни съвета:

„70% от дрехите ви трябва да бъдат като месото и картофите, а 30% - като сладкиши със захарна глазура!”

Модният дизайнер Майкъл Корс

Корс нарича месо и картофи простите одежди, които може да бъдат допълвани с аксесоари или да се носят просто така. Това са удобни дрехи, които подхождат за всякакъв случай и не шокират околните.

Захарната глазура пък са аксесоарите, дрехите с необичайни цветове или тъкани и блестящите вечерни одежди. Те могат да украсяват, да ви придадат неповторим облик, но не трябва да съставляват повече от 30% от гардероба ви – иначе просто ще събират прах и молци.

Тези съвети не се отнасят само за жените, които не могат да минат покрай магазин с красиви аксесоари, без да си купят нещо. Мъжете също трябва да се замислят върху практичността на гардероба си и да не прекаляват с официалните костюми, вратовръзки и аксесоари – днес това съвсем не е модерно.

Купувайте дрехи за „сега”

Начинът ви на живот влияе върху това, което обличате. Какви интереси имате? В какъв климат живеете? Къде прекарвате по-голямата част от времето си? Това са въпросите, които трябва да си задавате, преди да платите за някоя нова дреха. Например, ако ходите по клубове и купони два пъти годишно, а по-голямата част от времето си прекарвате в офиса, не си струва да купувате ярки, секси облекла, дори да са красиви и много да ви отиват.



Намерете своята униформа

Определете какви са дрехите, които обличате най-често, в които се чувствате най-удобно и които пасват на характера и личността ви. После помислете кое ви е неудобно и ви кара да се чувствате странно в кожата си. Така, ако обичате тениските, кецовете и джинсите, ще знаете, че такива вещи няма да се изгубят в гардероба ви. В магазина трябва да търсите на първо място елементи от своята „униформа”.

Удобството преди всичко

Вероятно сте купували дрехи и обувки, които много ви отиват, но ви стискат? Надявате се, че ще отслабнете и използвате дрехата като мотивация? Обикновено тези надежди са напразни. Преди да купите нещо, непременно се уверете, че ви е удобно и се движите свободно в него.

Същото се отнася и за платовете. Ако в момента на покупката ви се струва, че тъканта е остра, но това не ви пречи особено, помислете как ще се чувствате, когато ви се наложи да я носите върху кожата си няколко часа подред.

Не купувайте заради цената

Да, в магазините често има разпродажби, на които дрехите се продават на ниски цени, но това още не значи, че ще носите „изгодната” покупка. Много е лесно да дадете уж по-малко пари за нещо, към което никога няма да посегнете. Така, без да забележите, всъщност харчите повече.

Същото се отнася и за високите цени. Марковите вещи може да струват много само заради бранда, който носят, но това често не означава, че те са по-добри.



Винаги може да ги върнете

Ако сте се прибрали у дома след безумен шопинг и изведнъж сте разбрали, че никога няма да ползвате закупеното, смело идете пак в магазина и върнете дрехите. В повечето съвременни магазини това е възможно, стига да не са носени или повредени. Вероятно процедурата ще ви бъде неприятна, но именно така следващия път ще помислите два пъти, преди да купите нещо излишно.

Винаги се интересувайте дали магазинът поддържа политика за връщане на дрехите. Ако не, по-добре идете другаде. И си създайте навика да пазите касовите бележки и опаковките.

Безжалостно изхвърляйте ненужното

Ако са ви подарили нещо, което не ви харесва, избавете се от него. Защо да задръствате шкафовете си с ненужни вещи? Не е нужно да ги пращате на боклука – може някой роднина или приятел да ги хареса, или да ги дадете за благотворителност.



Източник: Мениджър NEWS