Автор
Woman.bg

Съвети, без които ноктите ви просто не могат

Никога не гризете, дъвчете, изрязвайте и избутвайте прекалено грубо назад кожичките си, тъй като това допълнително ги разранява и ще повреди правилния растеж на ноктите ви.

Първото и най-основно правило в грижата за пръстите ви е да ползвате много овлажняващ крем за кожички.

Единственото, което трябва да направите, е да втриете малко количество овлажняващ крем в кожичките и след няколко дни ще забележите разликата.

Витамин Е също може да се ползва, за да се премахнат сухите и напукани кожички.

Масажирайте маслото в кожичките и върха на пръстите ежедневно. Това ще ви помогне да ги изгладите и хидратирате.

- Друг чудесен продукт, който може да се ползва при напукани кожички, е маслото от ший.

То е бледожълто на цвят и има възстановяващи козметични свойства като овлажняващ крем или емулсия.

Маслото от ший предпазва от много неблагоприятни климатични условия.

- За да избегнете изсушаването и нацепването на кожичките е много важно да включите в хранителния си режим храни съдържащи витамин А, В, С, D и Е. Освен това цинкът и калцият са много важни.

- Не прекалявайте с алкохола, захарта и наситените мазнини.

А като стана въпрос за алкохола се сетихме и за верния му спътник цигарата.

От цигарите ноктите ви стават жълти, благодарение на катрана и никотина, пушенето би могло да им причини още по-лоши неща.

- Тъй като тютюнопушенето лишава организма от кислород, ноктите ви страдат изключително много. Започват да растат бавно, чуплива и сухи са, започват да се лющят.

- Гъбички – тъй като ноктите стават по-чупливи и се лющят, те стават по-малко защитени и следователно по-податливи на инфекции, като гъбичките.

- Рак – всички знаем, че тютюнопушенето увеличава риска от рак. При някои хора, страдащи от бронхогенна карцинома, ноктите и пръстите се деформират.

- Пушенето може да „замаскира” и някои заболявания. Тъй като, както споменахме по-горе, от него ноктите пожълтяват, този симптом обаче може да бъде признак и на различни заболявания. Тоест пушачът може да възприеме погрешно жълтите си нокти, единствено като следствие от цигарите, а в действителност да е нещо друго.

Добрата новина е, че всички това е предотвратимо.