Оризът е познат като козметично средство сред азиатските жени от векове. Те традиционно използвали водата, която е останала от измиването на белия ориз, за да се къпят или да мият лицето си.

В Индонезия, например, белият ориз се накисва с изворна вода, докато слой от пяна се оформи на повърхността на водата. Пяната се обира, за да се положи върху предразположена към акне кожа. Тази формула също се използва за избелване и изглаждане на тена.
Оризовата вода е богата на хранителни вещества вода, която идва от накисването или изплакването на суровия ориз. За да извлечете максимални ползи от ориза е необходимо да накиснете ориз в студена вода. Оризовата вода е готова тогава, когато водата е придобила плътен, млечен цвят и оризът не се вижда.

Оризовата вода съдържа важни аминокиселини и белтъчини. Витамини от групата B - предимно B1, B2 и B3 (ниацин), а също така калий, цинк, желязо, както и небезизвестният селен, който способства за предотвратяването на стреса и раковите заболявания.


Измиването на лицето с оризова вода избистря тена и прави кожата много мека. Дерматолозите я препоръчват най-вече за по-мазни и акнеични кожи.

Оризовата вода има свойството да свива порите, да изчиства и хидратира кожата в дълбочина. Тя абсорбира омазняването и да матира кожата. Поради това прави една отлична база за грим

Оризовите зърна, стрити на прах с кафемелчка, са идеални за пилинг не само на кожата на лицето, а и на цялото тяло. Оризът на прах има химична структура, подобна на церамида, а церамида увеличава производството на колаген и прави кожата по-еластична.



Много козметични продукти, особено тези против бръчки, съдържат серамиди, извлечени от ориза

Преди плакнене на лицето разклащайте съда с оризова вода, тъй като сухото вещество се утаява. С тампон, напоен във водата, обтривайте лицето си сутрин и вечер, след като е добри почистено. Съвсем скоро ще видите промените в кожата си – тя ще стане по-мека, блестяща и светла.


Оризова маска:

Смелете една шепа суров ориз на фин прах. Можете да използвате мелничка за кафе, за да направите това. Добавете малко мляко – достатъчно, за да направите паста. Намажете тази паста върху лицето и шията. Оставете за 20-30 минути. Измийте маската с малко вода.

Следете блога "Да се изгубиш... в Рим!" - едно бягство във Вечния град, посветено на свободния избор, удоволствието и вдъхновението!