Ядене за отслабване, ядене за разхубавяване, ядене за дълголетие...

Жителите на японския остров Окинава определено успяват да се хранят правилно и вече е доказано, че местното население е най-дълголетното в света. Психолозите твърдят, че на Окинава живеят само щастливи хора, а диетолозите казват, че тайната на дълголетието и щастието им се крие в храненето. И така – как се хранят на Окинава?

Здравословното хранене на островитяните се базира на консумацията на определени продукти. Оризът и оризовите спагети са едни от най-полезните съставки в менюто на японците.

Японският ориз

Японският ориз се отличава от другите видове ориз с редица ценни качества и висока цена. Това е най-скъпият ориз на света. И нищо чудно – в Япония само 11 % от територията на страната е подходяща за отглеждане на различни култури, така че тук се култивират само висококачествени продукти. Окинавският ориз има къси и богати на нишесте зърна, съдържащи и много амилоза и амилопектин.

Препоръчително е да ползвате само кръглозърнест японски ориз с високо съдържание на лепливи вещества, които ще запазят формата на ястието.

Активната консумация на ориз в Япония се дължи не само на страхотния му вкус, но и на полезните му свойства. В една порция ориз от 150 гр. има приблизително толкова мазнини, колкото в 1/3 филийка бял хляб, белтъчини - колкото в половин чаша мляко, калций – колкото в един домат и магнезий – колкото в пет стръка аспержи. В списъка на полезните съставки на японския ориз са витамините от група B и Е, както и желязото и растителните фибри. Затова диетолозите препоръчват да изяждате на ден 300 гр. ориз, замествайки с него хляба.

Истинският японски ориз трябва да се готви по традиционен японски начин – на пара, без захар, сол или мляко. И задължително трябва да се яде ежедневно. В японския език за „храна“ и „варен ориз“ има една обща дума – гохан, което за пореден път потвърждава, че без ориз здравословна трапеза няма. Много е важно преди приготвяне японският ориз да бъде накиснат за няколко минути. Така той ще добие нужната консистенция и характерния си приятен вкус.

Оризови спагети

Оризовите спагети са най-добрия отговор на въпроса защо японките са толкова стройни. Тези макаронени изделия се правят от оризово брашно и се отличават с ниска калоричност, отличен вкус и добра питателност. Можете да изядете цяла чиния оризови спагети с купчина задушени зеленчуци и две парчета прясна риба, да се наядете напълно и да не напълнеете ни най-малко от това. Истинско чудо!

Предлагаме ви и рецепта за пикантна топла салата със скариди и оризови спагети.

Продукти:

* 50 гр. оризови спагети
* 15 замразени изчистени кралски скариди
* 3 стъбла пресни аспержи
* 50 гр. пресни печурки
* 1/2 чушка
* 1/2 лайм или лимон
* Соев сос, олио, подправки.

Приготвяне:

1. Сварете спагетите и ги охладете. Размразете скаридите. Сварете аспержите в посолена вряла вода за 5 минути, изстудете ги и ги нарежете на едри парчета. Чушката нарежете на малки кубчета. Гъбите измийте и нарежете на едро (шапката се разделя максимум на 4 парчета).

2. Запържете леко печурките на загрят тиган с олио за 5 минути. Отделно запържете скаридите, като добавите към тях спагетите, аспержите и чушките. Накрая изсипете в тигана и гъбите. Разбъркайте всичко и сервирайте салатата украсена със зелени подправки и резен лайм. Ястието се яде топло!