С течение на вековете островът се е променил, но тук все още може да усетите духът на славното минало. Богатото мулти-културно наследство, историческите забележителности, зашеметяващия природен пейзаж, кристалните морски води и превъзходното време превръщат остров Корфу в една от най-космополитните и магнетични дестинации на Средиземноморието.

Важен исторически факт за развитието на столицата на остров Корфу – Керкира, е, че за разлика от континентална Гърция, островът никога не е падал под османско владичество. Последователните доминации на венецианците, французите и англичаните през вековете превръщат Корфу в част от Запада. Техните култури оказват силно влияние върху града и именно тук са основани първия гръцки университет, първата филхармония и първото училище за изящни изкуства.

Четете още: Най-оригиналните музеи в света: Тайнственият дом на семейство Уинчестър

В прекрасно запазения стар град на Корфу, обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, Ренесансът, Барокът и Класицизмът се срещат за да оформят местните художествени традиции. Дворци, крепости и административни сгради от Венецианското владичество контрастират с тесни алеи и закътани площадчета, окичени с простори за пране. Докато се разхождате из лабиринта от калдъръмени улички ще се почувствате сякаш сте в Геноа или Неапол.



В Керкира ще октриете площада Спианада- най-големият площад на Балканите и считан за център на града, заобиколен от забележителни творби на френската архитектура от 19-ти век. Тук може да се насладите на игра на крикет или на множеството концерти, които се организират през годината. Запазена марка на Керкира е Листон – любимо място за разходките на местната аристокрация. Препоръчваме ви да спрете тук за чаша ароматно кафе на романтичния фон с характерните аркади.

Четете още: 10-те най-големи забележителности в Ню Йорк Twitter

Други забележителности, които заслужават внимание са впечатляващата крепост от 15-ти век- Старата крепост, както и Новата крепост. В северната част на площада Спианада се намира дворецът на Свети Михаил и Свети Георги, построен по време на британската окупация. Не далеч от Листон и навътре в града пък се намира църквата „Свети Спиридон“ – патрон на острова, чиито мощи се пазят тук. Високата камбанария на църквата несъмнено напомня тази на катедралата Сан Джиорджио дей Гречи ( Св. Георги Гръцки) във Венеция. В Керкира ще откриете и няколко интересни музея – Музеят на Азиатското изкуство ( той се намира в двореца Свети Михаил и Свети Георги), Археологическия музей, Византийския музей (съхраняващ интересна колекция от икони и църковни предмети от 15-ти до 19-ти век) и Музея на Дионисиос Соломос (национален поет на Гърция, живял и творил на остров Корфу).



Извън центъра на Керкира се намират няколко не по-малко значими забележителности на остров Корфу. Една от тях е Дворецът Мон Репо, построен от британския комисар Адамс като подарък за неговата съпруга. Той представлява малка, но красива постройка в колониален стил. Тук през 1921 г. се ражда Принц Филип, Дука на Единбург и съпруг на Елизабет II, а днес в сградата се помещава музей. Дворецът Мон Репо е заобиколен от обширен парк, в който ще откриете разкопки от Агората на античния град Корфу. Емблематично място за острова е Канони (в превод: оръдие). Тук се разкрива великолепна гледка към Понтикониси (Мишият остров) – едно от най-фотографираните места на Корфу. Според легендата този каменист остров е всъщност вкаменен феакийски кораб. На Канони може да заснемете и друга атракция – кацането и/или излитането на самолети от късата писта на единственото летище на Корфу, намиращо се недалеч от Канони.

И накрая, но не на последно място – Дворецът Ахилион – приказен дворец, издигнат сред кипарисите по поръчка на Императрица Елизабет Австрийска и използван от нея като резиденция. Елизабет се влюбва в остров Корфу и посвещава своята резиденция на Ахил – най-силния, най-храбрия и най-красивия сред гърците, участвали в Троянската война.

Столицата на остров Корфу е интересна дестинация целогодишно: музикални събития, кулинарни фестивали, религиозни празненства, карнавали и едно от най-пищните Великденски тържества в Гърция формират пъстроцветната музайка от преживявания, която очаква всеки, посетил Керкира.

Източник: tansutravel.com