Културното и историческо наследство на Швеция е голямо, затова страната може да предложи на своите посетители много интересни дестинации.

Любителите на средновековието ще се докоснат до зашеметяващите замъци в Гьотеборг, в които спокойно може да пренощувате.

Там ще усетите духът на шведските владетели по онова време. Интересна атракция е крепостта Карлстен, която е била строена цели 200 години. Изгледът от замъка към остров Марщранд е неописуем. Замъкът Läckö ще ви впечатли със своите барокови кули и добре инкрустирани орнаменти.

За любителите на природата сме подготвили посещение в трите най-известни парка – Сьодерьосен, Фулуфелет и Готска Сандьон. За хората с приключенски дух ще ви предложим разходка с корабче или лодка по западното скалисто крайбрежие на Швеция. Преходите по добре отъпканите планински пътеки сред дивите гори във вътрешността на страната са много успокояващи.

Четете още: Замък Шамбор във Франция

Тук ще срещнете типично северни животни като бобър и лос.

Пътешествайте по канала Йота или ползвайте круиз, за да разгледате шведския архипелаг състоящ се от хиляди големи и малки острови. Повечето от тях са необитаеми.

Архипелагът Стокхолм е идеално място за разходка с кораб сред трийсетте хиляди острови (втория по големина архипелаг на Балтийско море).

Друга атракция е замъкът Калмар на Балтийско море, който по онова време е бил непревземаем. Специално опитайте кухнята на замъка, защото ястията, които се приготвят там са по рецепти от XVI век, точно както са ги консумирали викингите. На остров Готланд се намира най-запазеният средновековен град Висби.

В историческият музей ще видите добре реставрирани предмети от каменната ера, а непосредствено до музея е доминиканския манастир.

Най-посещаваният обект в Швеция е дворецът Дротнингхолм – резиденция на шведските крале. Градините около него са очарователни и много добре поддържани. Не пропускайте да посетите катедралата Лунд в провинция Скания.

Лутеранската катедрала е построена в стил базилика от гранит през XI век, а през XII век е достроена в този си вид до сега. Вътрешността на катедралата е добре гравирана, особено впечатлява криптата и астрономическия часовник с тримата крале от XIV век.

Четете още: Божественото място на Малдивите - Alifu Dhaalu Atoll