Автор
Woman.bg

Какво всъщност съдържа шишето с кола? (видео)

Колата има киселинно pH между 2.5 и 4.5. Може би сте чували, че тя отстранява потъмняването върху монети и други метални предмети. Някои автомобилни специалисти дори я използват, за да премахнат смазката от двигатели на коли. Какво обаче се случва, ако я смесим с течност с нормално pH, като прясното мляко например?

Този въпрос задават авторите на сайта за творчество, иновации и любопитни материали в мрежата Just (creative) something, цитиран от Мениджър Нюз. Те представят YouTube видеоклип, събрал популярност в последните месеци, в който отговорът се вижда в ясен за разбиране експеримент.

Накратко, това което се случва, когато двете течности се смесят, е реакция на фосфорната киселина, която се съдържа в газираната напитка, обясняват наблюдателите. Молекулите на киселината се свързват с млякото и гъстотата им става по-голяма. Това ги разделя от останалите. Оставащата течност, съставена от мляко и кола, става по-лека и се качва към повърхността на получената смес. Те остават долу, на дъното.

Ето и видео експеримента, който отразява случващото се.