Какво представлява конецът за зъби

Конецът за зъби е мека и фина нишка, която се използва за премахването на остатъци от храна и плака между зъбите. Доказано е, че използването само на четка без конец не може да доведе до почистването на повече от 60% от зъбите. Затова много специалисти съветват родителите при почистването на детските зъби да комбинират четката с конец за зъби. Ето как трябва да става това:

Стъпки при почистването на детските зъби с конец

1. Конецът за деца е достатъчно да бъде с дължина около 40-50 см.
2. Конецът се навива между двата средни пръста. С помощта на показалците конецът се насочва се движи напред-назад.
3. Конецът трябва да се движи внимателно и нежно без голям натиск и силови движения.
4. След с двата пръста конеца се притиска към повърхността на единия зъб в междузъбното пространство и се извършва остъргващо движение като същевременно изтегляте конеца нагоре. След това конецът се отпуска леко от пръста и го навиваме на този с по-малкото, за да може да почистим съседната повърхност с чист конец.

Запомнете! Почистването на зъбите с конци в детска възраст задължително трябва да се извършва от родителите, докато не се убедят, че детето им е достигнало възраст, в която само би могло да почиства зъбките си. Добре е това да става поне до 7 години. При малките деца почистването е препоръчително да се извършва 1-2 пъти в седмицата, докато при възрастните и по-големите – 1 или 2 пъти дневно.Ако в началото на почистването с конец венците на детето започнат леко да кървят, родителите не бива да се притесняват. Това е напълно нормално, особено ако манипулацията се извършва за първи път. В случай че кървенето не спира и продължава при всяко следващо почистване, детето трябва да посети зъболекар.