Ново проучване установи, че въпреки многобройните препоръки на стоматолозите, хората не са се научили как правилно да си мият зъбите.

До това заключение учените от университета на Гьотеборг, Швеция, достигнали след проучване на 200 европейци от различни страни.

Доброволците били на възраст между 15 и 16 г. , 31-35, 60-65 и 76-80 години. Те отговорили на различни въпроси, между които как си мият зъбите, в какво положение е четката, колко паста поставят и колко дълго четкат. След анализа на резултатите специалистите установили, че 90% от населението не си мие зъбите правилно.

Много от хората не си мият зъбите два пъти дневно. Анкетираните споделят, че не си мият зъбите, за да се предпазват от кариес, а заради чувството за по-свеж дъх, пише БГНЕС.



Британската стоматологична асоциация препоръчва да използвате четка за зъби с малка глава, така че е по-лесно да достигнете до всички части в устната кухина. Добре е четката да бъде средно мека. За предпочитане е да си миете зъбите с кръгообразни движения, а не нагоре и надолу. Миенето на зъбите трябва да бъде най-малко по две минути два пъти на ден.