Автор
Woman.bg

Финансите на пет реални жени - коя от тях ще се разори

Ако разполагаме с кристална топка в ръцете си, която да ни покаже в какво финансово състояние ще бъдем през следващите години, стресът, на който се подлагаме ежедневно, ще спадне драстично.

Нямаме, но за целта има финансови планьори. Те могат да оценят сегашното ни състояние и да хвърлят поглед към бъдещия ни финансов баланс, ако вземем някое и друго решение.

Даян Ласус, президент на Lassus Wherley, компания за финансово планиране, хвърли поглед върху живота на 5 млади жени.

„Управлението на пари е предизвикателство, особено когато имаш специфични финансови цели за постигане. Винаги помнете, че колкото повече знаете за финансовото си състояние и колкото повече сте посветени на целите си, толкова по-вероятно е да ги изпълните”, казва Ласус.

Прочетете какви съвети даде тя на петте жени.

Зина, 25 години, Индианаполис

Работа: координатор комуникации
Заплата: 31 356 долара
Наем: 266 долара месечно
Кредитна карта: няма, но има студентски заем, който предстои да изплати през месец ноември
Пенсионен статус: Зина заделя 6% от заплатата си за пенсия. Освен това е открила своя сметка в частен пенсионен фонд при постъпването в колежа.
Глезотии: хранителни стоки. Тя обича да яде скъпа храна. Освен това харчи пари за хобитата си – фотография, шиене и изработване на различни неща, а също така плаща по 99 долара месечно за спортни занимания. Месечно харчи по 800 долара.
Парични притеснения: „Че няма да разполагам с достатъчно пари за това, което искам. Например, притеснявам се, че кучето ми ще се разболее от рак и няма да съм способна да спася живота му, без да фалирам. Или че няма да мога да си купя хубави мебели или кола, когато моята се развали.
Резултат: $ (по пътя към фискалния фитнес)
Решението: Ласус я съветва да спре да пилее ежедневните си пари, докато все още е в добро състояние – няма кредити и е започнала да спестява за пенсия.
„Когато парите влязат в джоба ти, те буквално потъват в черна дупка”, казва специалистът. За да се снабди с фонд за спешни нужди, какъвто иска да има, Зина трябва да започне да пести от джобните си пари.

Ето ТУК може да разберете повече за останалите 4 жени!