Оказва се, че смехът е цяло чудо и неслучайно магическите му свойства се прилагат като съвсем реален терапевтичен метод, носещ названието смехотерапия.

В много от страните на Европейския съюз, в САЩ смехотерапията е широкоизползвана и доказала значението си методика. За съжаление у нас тя е слабопозната и практически неприложима нито в училищата, нито в учрежденията и организациите.

А причините това да бъде променено са толкова много.

Всъщност, със сериозното изучаване на влиянието на смеха учените се занимават от 70-те години на миналия век. В Америка има повече от 600 специалисти в областта – както теоретици, така и практици.

Когато някой се смее, в мозъка му се отделят хормона на щастието, ендорфини и той започва да се възприема като щастлив и защитен от всичко и всички. Изследванията сочат, че този, който обича да се смее и възприема живота с не малка доза ирония не страда от невроза.

По ефективност смехът може да бъде сравнен с добрата аЧудото смехотерапияеробна гимнастика, тъй като задейства 80 групи мускули: движат се рамената, гръдния кош, вибрира диафрагмата, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат (което премахва няколко вида главоболие). Също както при физическите натоварвания се учестява серцебиенето, понижава се нивото на холестерин.



Оптимизира се дишането, рязко се подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите.

Смехът стимулира дейността както на имунната, така и на нервната системи, успокоява болката, намалява стреса и нормализира работата на храносмилателната система. Той стимулира изработването на лимфоцити (клетки, борещи се с инфекциите) и ендорфини (веществата, блокиращи болката).

Хуморът задейства и механизмите на ума. Доказано е, че смехотерапията не само подобрява настроението, но и способства за усвояването на голямо количество информация, защото докато се смеем, се увеличава кръвообращението

Смехът е мощен адаптивен механизъм за човека към заобикалящата го среда, показател на душевно и физическо здраве.

Интересен факт е, че само смехъЧудото смехотерапият не би бил достатъчен, за да се справим с проблемите. Когато се докоснат чувствата, плачът често е необходими спътник на смеха. Защото всички начини на катарзис са необходими, за да се почувства човек в хармония със себе си и света. Но смехът е може би най-важният, защото той освобождава три емоции (гняв, възбуда и скука) при това той е най-приятен и най-лесно приемлив.
Важно е да се знае, че смехотерапията съвсем не се свежда до шеги, нито до омаловажаване проблемите на пациента. Със съдействието на клиента си психотерапевтът работи, за да помогне в намирането на инструментите за създаване на смехови катарзис.

Но вие не чакайте да стигнете до тази необходимост. Използвайте смеха като мощно оръжие срещу рутината, стреса и напрежението всяка възможна минута. Търсете си често поводи да се посмеете с ваши близки, приятели и колеги, за да се радвате на живота такъв, какъвто е – с всички те му лица и цялото му многообразие.