Халотерапията представлява метод за лечение на белодробни и респираторни заболявания в условията на специфичния микроклимат на солните мини дълбоко под земята.

Халотерапията, или наричана още солена терапия, в миналото се е осъществявала в подходящи солени пещери, докато сега имаме сътворени от човешка ръка „солени стаи”.

Лечението се извършва посредством вдишването на малки аерозолни частици сол отделящи се във въздуха от повърхността на солните скални блокове под формата на отрицателни йони.

Поради сухата, силно дисперсивна природа на скалната сол, тя има способността да преминава пред дихателните пътища и да абсорбира бактериите и мукуса от дробовете ни. Има положителен ефект върху астмата, алергиите и кожните проблеми.

Солената терапия няма да ви помогне на момента – трябва да бъдете по-упорити и последователни. След три или четири сеанса ще започнете да усещате резултата.

Можете да правите терапията и у дома, добавяйки две чаши морска сол във ваната си. Повтаряйте процедурата до три пъти седмично.

Иначе халоинхалационните процедури, прилагани от специалист, се провеждат в продължение на 10-15 минути в седнало положение, с дълбоко вдишване през специална маска.