Всичко, което ядем, се отразява по някакъв начина на здравето ни.

Кои храни са истинска отрова за основния филтър на организма ни и с помощта на кои продукти можем да възстановим черния си дроб?

Бързо хранене

Четете още: Захарта състарява!

Диетата на хамбургери и сандвичи от заведения за бързо хранене, с високо съдържание на мазнини и захар, може да доведе до сериозни последици, например затлъстяване на черния дроб и нарушение на функциите на клетките му. Можете обаче да спрете процеса като се откажете от нездравословните храни.

Алкохол

Четете още: Невероятни гледки: Заливът на винената чаша

Всеизвестен факт е, че алкохолните напитки са вредни. Алкохолът може да причини заболявания на черния дроб, цирозата е изключително опасно и смъртоносно заболяване.

Сол


Известно е, че употребата на сол в големи количества може да повиши кръвното налягане. Но наясно ли сте, че това може да доведе и до затлъстяване на черния дроб? Обръщайте внимание на съдържанието на сол в продукти като например бекон и кренвирши.

Подсладители

Аспартамът и аналозите му могат да предизвикат токсични реакции. В резултат на това първи ще пострадат именно клетките на черния дроб, които се грижат за здравето на организма като цяло. Подсладителите са особено опасни за бременни жени и деца.

Натриев глутамат

Натриевият глутамат е вид концентрирана сол, която често се използва като „подобрител“ на вкуса. Но проучванията показват, че веществото може да предизвика главоболие, нарушения в дейността на червата и пристъпи на астма. Чрез опити върху животни е доказано, че натриевият глутамат може да бъде токсичен за черния дроб.

За щастие има продукти, които действат като противоотрова срещу вредните храни. Какво да ядете в суров вид, за да помогнете на черния си дроб да се възстанови?

Преди всичко чесън и лук. Те ще помогнат на организма да изхвърли токсините по-бързо и да прочисти черния дроб.

Полезен е и специалният „коктейл“ от вода и лимонов сок. Изстискайте сока от един лимон в гореща вода и пийте тази приятна на вкус напитка сутрин на гладно. Това е отлично средство за детоксикация.

Цвеклото съдържа антиоксидантен антоцианидин, който според проучванията има известен противораков ефект. Лечебните фитонутриенти се борят с негативните последици от консумацията на мазни храни.

Ябълките съдържат пектин, който помага да се свържат и изведат от организма тежките метали (например живак). Яжте повече ябълки, какъвто и сорт да са!

Артишокът е един от най-добрите природни „помощници“ на черния дроб. Действието му се дължи на увеличеното производство на жлъчка и ускореното прочистване на черния дроб от токсините.