Учени установиха, че съществува пряка зависимост между боядисването на косата и възникването на чернодробни заболявания.

Специалистите провели изследване с цел да установят вредно ли е боядисването на косата. Стигнали до извода, че ако боядисвате косата си повече от един път в месеца, значително повишавате риска от проблеми с черния дроб.

Учените открили в боите за коси изключително вредни вещества, които постепенно убиват клетките на най-големия човешки орган.

Вредните съставки фигурирали във всички бои за коси, които се продават в Европа - както по-неизвестни, така и най-популярните, твърди ezine.bg.

Все пак има нещо успокоително в цялата новина. Специалистите смятат, че за да започнат проблеми с черния дроб, трябва да сте се боядисвали в продължение на 5-7 години с периодичност, надвишаваща един път в месеца.

Въпросът за вредата на боята за коса върху човешкото здраве е бил винаги актуален.

Така например боята за коса може да причини алергични реакции в резултат на различни оцветители. Причината за алергичните реакции най-често е вещество, което присъства в повечето оцветители – пара-фенилендиамин (ПФД).

При пациентите с остра реакция към ПФД се наблюдава болезнен обрив по кожата на главата или лицето, който се нуждае от продължително лечение и понякога може да доведе до хоспитализиране. Най-чести жертви на такива алергически реакции са момичетата на възраст 12-16 години.