Десерти с нежен и неповторим вкус, които са достатъчно изкушаващи, че да ви накарат да запретнете ръкави и да влезете в кухнята.
Леден ягодово-сметанов сладкиш с меренга
Продукти:
* 60 гр. блат;
* 40 гр. пудра захар;
* 2 гр. ванилия;
* 15 гр. желатин;
* 100 гр. ягоди;
* 50 гр. сладко от ягоди;
* 100 гр. сметана (33 %);
* 10 гр. меренга;
* мента.
За меренгата:
* 1 яйце;
* 100 гр. захар.
Приготвяне:
1. Пригответе меренгата - разбийте в блендер яйчения белтък със захарта на гъста пяна и добавете лимонов сок.
2. Изсипете сместа в тава и я изсушете на 100 градуса за 2 часа.
3. Разтворете желатина в малко сметана и загрейте сместа. Разбъркайте до еднородно състояние сладкото, сметаната, пудра захарта, ванилията, сметаната с желатина.
4. Наредете блата, върху него сложете нарязани надлъжно пресни ягоди и сметанов крем.
5. Приберете в хладилник за 3 часа. Преди сервиране украсете сладкиша с меренга, сладко от ягоди и листенца прясна мента.
Кокосова панакота
Продукти за основата (за 2 порции):
* 155 гр. кокосово мляко;
* 200 гр. сметана 33 %;
* 25 гр. пудра захар;
* 1 гр. екстракт от ванилия;
* 35 мл. питейна вода;
* 2 гр. настъргана портокалова кора;
* 7 гр. желатин.
За кокосовия сладолед:
* 100 гр. кокосово мляко;
* 30 гр. бял шоколад;
* 1 гр. стабилизатор за сладолед;
* 25 мл. сироп глюкоза;
* 15 мл. ликьор "Малибу".
За тръстиковия сироп:
* 125 гр. тръстикова захар;
* 125 гр. питейна вода;
* 1 гр. бахар;
* 1 гр. плодове от хвойна.
Приготвяне:
1. Панакота - смесете кокосовото мляко, сметаната, пудра захарта, екстракта от ванилия и водата. Кипнете сместа, свалете я от котлона и я охладете. После добавете предварително накиснатия във вода желатин и портокаловата кора. Желатинът трябва да се разтвори напълно. Разпределете сместа по купички и я оставете в хладилника да стегне.
2. Сладолед - кипнете всички съставки, разтворете шоколада, охладете и разбъркайте сместа във фризер до еднородна косистенция.
3. Сироп - кипнете всички съставки, оставете сместа на слаб огън до разтваряне на захарта и сгъстяване на сиропа, свалете я от котлона и я охладете.
4. Сервиране - залейте панакотата с тръстиков сироп и украсете отгоре с топка кокосов сладолед. Поръсете с пресен кокос и листенца прясна мента.
Семифредо с кафе и джинджифил
Продукти (за 4 порции):
* 250 мл. мляко (3.2 %);
* 350 мл. сметана (33 %);
* 150 мл. сироп глюкоза;
* 5 гр. стабилизатор за сладолед;
* 7 гр. мляко на прах;
* 50 гр. захар;
* 120 мл. кафе еспресо;
* 15 гр. кардамом на зърна.
За джинджифиловия сироп:
* 50 гр. питейна вода;
* 75 гр. настърган джинджифил;
* 100 гр. захар.
Приготвяне:
1. Семифредо - смесете всички съставки, кипнете сместа, охладете я и я разбъркате във фризер (уред за приготвяне на сладолед) за около 35 минути. Извадете получената гъста маса, прехвърлете я в кутия и я приберете в камерата на хладилника.
2. Сироп - смесете всички съставки, кипнете ги и оставете сместа на бавен огън за 10 минути. Охладете.
3. Оформете топки от сладоледа, подредете ги в купички и залейте с джинджифилов сироп. Поръсете с начупена шоколадова меренга и мляно кафе.
Крем брюле със сладко от цариградско грозде
Продукти за сладкото:
* 300 гр. захар;
* 300 гр. цариградско грозде.
Продукти за крема:
* 3 гр. тръстикова захар;
* 150 гр. база за крем брюле;
* 15 гр. овесени бисквити;
* 10 гр. шоколадова меренга;
* 2 гр. мента;
* 30 гр. ягодов сладолед.
Продукти за овесените бисквити:
* 80 гр. овесени ядки;
* 120 гр. брашно;
* 18 гр. захар;
* 1 кг. краве масло;
* 1 яйце;
* 5 гр. есенция ванилия;
* 5 гр. сол.
Продукти за шоколадова меренга:
* 400 гр. захар;
* 100 гр. черен шоколад;
* 300 гр. яйчен белтък.
Продукти за бяла меренга:
* 200 гр. яйчен белтък;
* 400 гр. захар;
* 10 гр. лимонов сок.
Приготвяне:
1. Крем брюле - кипнете сметаната с ванилията, след което ги свалете от котлона и охладете. Добавете жълтък и нишесте, разбъркайте, прецедете, разпределете сместа по купички, наредете ги в тава и ги изпечете за 50 мин. на пара (температура 90 градуса, влажност 60 %). После отворете, изпуснете въздуха и сменете настройките на 100 градуса и 100 % влажност. Печете още 15-20 мин. Извадете ги и ги охладете заедно с тавата във вода.
2. Овесени бисквити - смесете всички съставки с миксер до постигане на еднородна консистенция. Оформете от тестото топчета, разточете ги на дискове и ги приберете във фризера. Когато замръзнат, подредете ги на хартия за печене на разстояние 15 см. едно от друго. Печете на 180 градуса 15 минути. После извадете бисквитите и ги охладете.
3. Сладко от цариградско грозде: засипете със захарта прясно замразено цариградско грозде, сложете съда на котлона и кипнете сместа. Веднага щом заври, свалете от котлона, за да не се развари цариградското грозде.
4. Бяла мека меренга - разбийте белтъка в миксер на гъста пяна. Смесете 40 гр. захар с 40 гр. вода и сварете сироп. Важно е белтъкът да не се пресече, затова вливайте сиропа в белтъка на тънка струя с постоянно бъркане. Разбивайте сместа около 20 минути, докато не изстине. После я заредете в шприц и украсете порциите крем.
5. Шоколадова меренга - приготвянето е същото като при бялата меренга, но при разтопяването на захарта се добавя и шоколад. Заравнете сместа в тава върху хартия за печене и изсушете на фурна на 160 градуса за един час. После извадете и оставете меренгата на топло място, за да стегне още малко.
6. Сервиране - вземете готовия крем брюле, поръсете го с тръстикова захар и я карамелизирайте с газова горелка. Натрошете овесените бисквити на малки парчета и ги смесете с цариградско грозде. Сложете от сместа върху порциите крем. Добавете за украса бяла меренга и я опърлете. Отстрани сложете топка купешки ягодов сладолед, поръсете отгоре с натрошена шоколадова меренга и листенца мента.