Автор
Woman.bg

4 десерта, заради които си струва да се научите да готвите

Десерти с нежен и неповторим вкус, които са достатъчно изкушаващи, че да ви накарат да запретнете ръкави и да влезете в кухнята.

Леден ягодово-сметанов сладкиш с меренга



Продукти:

* 60 гр. блат;

* 40 гр. пудра захар;

* 2 гр. ванилия;

* 15 гр. желатин;

* 100 гр. ягоди;

* 50 гр. сладко от ягоди;

* 100 гр. сметана (33 %);

* 10 гр. меренга;

* мента.

За меренгата:

* 1 яйце;

* 100 гр. захар.

Приготвяне:

1. Пригответе меренгата - разбийте в блендер яйчения белтък със захарта на гъста пяна и добавете лимонов сок.

2. Изсипете сместа в тава и я изсушете на 100 градуса за 2 часа.

3. Разтворете желатина в малко сметана и загрейте сместа. Разбъркайте до еднородно състояние сладкото, сметаната, пудра захарта, ванилията, сметаната с желатина.

4. Наредете блата, върху него сложете нарязани надлъжно пресни ягоди и сметанов крем.

5. Приберете в хладилник за 3 часа. Преди сервиране украсете сладкиша с меренга, сладко от ягоди и листенца прясна мента.


Кокосова панакота



Продукти за основата (за 2 порции):

* 155 гр. кокосово мляко;

* 200 гр. сметана 33 %;

* 25 гр. пудра захар;

* 1 гр. екстракт от ванилия;

* 35 мл. питейна вода;

* 2 гр. настъргана портокалова кора;

* 7 гр. желатин.

За кокосовия сладолед:


* 100 гр. кокосово мляко;

* 30 гр. бял шоколад;

* 1 гр. стабилизатор за сладолед;

* 25 мл. сироп глюкоза;

* 15 мл. ликьор "Малибу".

За тръстиковия сироп:

* 125 гр. тръстикова захар;

* 125 гр. питейна вода;

* 1 гр. бахар;

* 1 гр. плодове от хвойна.

Приготвяне:

1. Панакота - смесете кокосовото мляко, сметаната, пудра захарта, екстракта от ванилия и водата. Кипнете сместа, свалете я от котлона и я охладете. После добавете предварително накиснатия във вода желатин и портокаловата кора. Желатинът трябва да се разтвори напълно. Разпределете сместа по купички и я оставете в хладилника да стегне.

2. Сладолед - кипнете всички съставки, разтворете шоколада, охладете и разбъркайте сместа във фризер до еднородна косистенция.

3. Сироп - кипнете всички съставки, оставете сместа на слаб огън до разтваряне на захарта и сгъстяване на сиропа, свалете я от котлона и я охладете.

4. Сервиране - залейте панакотата с тръстиков сироп и украсете отгоре с топка кокосов сладолед. Поръсете с пресен кокос и листенца прясна мента.


Семифредо с кафе и джинджифил



Продукти (за 4 порции):

* 250 мл. мляко (3.2 %);

* 350 мл. сметана (33 %);

* 150 мл. сироп глюкоза;

* 5 гр. стабилизатор за сладолед;

* 7 гр. мляко на прах;

* 50 гр. захар;

* 120 мл. кафе еспресо;

* 15 гр. кардамом на зърна.


За джинджифиловия сироп:

* 50 гр. питейна вода;

* 75 гр. настърган джинджифил;

* 100 гр. захар.


Приготвяне:

1. Семифредо - смесете всички съставки, кипнете сместа, охладете я и я разбъркате във фризер (уред за приготвяне на сладолед) за около 35 минути. Извадете получената гъста маса, прехвърлете я в кутия и я приберете в камерата на хладилника.

2. Сироп - смесете всички съставки, кипнете ги и оставете сместа на бавен огън за 10 минути. Охладете.

3. Оформете топки от сладоледа, подредете ги в купички и залейте с джинджифилов сироп. Поръсете с начупена шоколадова меренга и мляно кафе.

Крем брюле със сладко от цариградско грозде



Продукти за сладкото:

* 300 гр. захар;

* 300 гр. цариградско грозде.


Продукти за крема:

* 3 гр. тръстикова захар;

* 150 гр. база за крем брюле;

* 15 гр. овесени бисквити;

* 10 гр. шоколадова меренга;

* 2 гр. мента;

* 30 гр. ягодов сладолед.


Продукти за овесените бисквити:

* 80 гр. овесени ядки;

* 120 гр. брашно;

* 18 гр. захар;

* 1 кг. краве масло;

* 1 яйце;

* 5 гр. есенция ванилия;

* 5 гр. сол.

Продукти за шоколадова меренга:

* 400 гр. захар;

* 100 гр. черен шоколад;

* 300 гр. яйчен белтък.

Продукти за бяла меренга:

* 200 гр. яйчен белтък;

* 400 гр. захар;

* 10 гр. лимонов сок.


Приготвяне:

1. Крем брюле - кипнете сметаната с ванилията, след което ги свалете от котлона и охладете. Добавете жълтък и нишесте, разбъркайте, прецедете, разпределете сместа по купички, наредете ги в тава и ги изпечете за 50 мин. на пара (температура 90 градуса, влажност 60 %). После отворете, изпуснете въздуха и сменете настройките на 100 градуса и 100 % влажност. Печете още 15-20 мин. Извадете ги и ги охладете заедно с тавата във вода.

2. Овесени бисквити - смесете всички съставки с миксер до постигане на еднородна консистенция. Оформете от тестото топчета, разточете ги на дискове и ги приберете във фризера. Когато замръзнат, подредете ги на хартия за печене на разстояние 15 см. едно от друго. Печете на 180 градуса 15 минути. После извадете бисквитите и ги охладете.

3. Сладко от цариградско грозде: засипете със захарта прясно замразено цариградско грозде, сложете съда на котлона и кипнете сместа. Веднага щом заври, свалете от котлона, за да не се развари цариградското грозде.

4. Бяла мека меренга - разбийте белтъка в миксер на гъста пяна. Смесете 40 гр. захар с 40 гр. вода и сварете сироп. Важно е белтъкът да не се пресече, затова вливайте сиропа в белтъка на тънка струя с постоянно бъркане. Разбивайте сместа около 20 минути, докато не изстине. После я заредете в шприц и украсете порциите крем.

5. Шоколадова меренга - приготвянето е същото като при бялата меренга, но при разтопяването на захарта се добавя и шоколад. Заравнете сместа в тава върху хартия за печене и изсушете на фурна на 160 градуса за един час. После извадете и оставете меренгата на топло място, за да стегне още малко.

6. Сервиране - вземете готовия крем брюле, поръсете го с тръстикова захар и я карамелизирайте с газова горелка. Натрошете овесените бисквити на малки парчета и ги смесете с цариградско грозде. Сложете от сместа върху порциите крем. Добавете за украса бяла меренга и я опърлете. Отстрани сложете топка купешки ягодов сладолед, поръсете отгоре с натрошена шоколадова меренга и листенца мента.