“Щастието е истинско само когато е споделено" е надписът, намерен издълбан върху бус в Аляска, в който Кристофър Маккендълс прекарва последните си дни. Гледали сте този филм нали?

Създадена по книга, написана по действителен случай, лентата разказва следното: след като завършва колежа, Кристофър си събира багажа, дарява всичките си пари и поема по пътя, напълно сам, да открива света. След много случки, приключения и мрачни разочарования по пътя си, моментът на просветление за Маккендълс идва, по ирония, точно в момента, преди да умре. Оказва се, че същото нещо, от което се опитва да избяга, е точно това, което осъзнава, че би му донесло щастие, а именно компанията на другите.

Много хора биха се съгласили с поуката от филма "Сред дивата природа". Какво е магическият залез без любимия човек до себе си? Какъв е смисълът от изкачването на планина, ако няма с кого да споделиш победата на върха? Защо да посещаваш екзотични земи, ако нямаш близък човек до себе си, с когото да поделиш щастието и вълнението?

Въпреки силната склонност на хората да се придържат към техните семейства и приятели обаче все повече хора в днешно време пътуват сами. Това има редица ползи, които носят по-дълбоко значение за пътуването, а и за живота изобщо. Голямо мнозинство от блогърите, които пишат за пътешествия и не само, предпочитат да пътуват сами, идеята далеч вече не е табу. Защо това е така обаче?

Правиш каквото си поискаш

Първата и най-очевидна причина да пътуваш сам е че можеш да правиш каквото си поискаш. Може и да изглежда егоистично, но да жертваш това, къде точно искаш да отидеш и това, което искаш да видиш по време на пътешествие в чужбина, си е истински грях. Когато си сам, се движиш по свой собствен график, можеш да се заседиш на опрдеделено място за какъвто период от време искаш и да правиш всички онези дейности, които ти роди фантазията. Няма да посетиш местния музей, защото двама от четиримата хора, с които пътуваш, не искат? Никога няма да имаш подобен проблем, ако пътуваш сам. Ти си под контрола единствено и само на своето разписание и няма на кого да се отчиташ.

Четете още: 8 причини да посетите Мъртъл бийч – II част

Можеш да бъдеш наистина себе си…. или не

По подобен начин, когато пътуваш сам, можеш да бъдеш себе си. Или пък не, можеш да бъдеш своето вътрешно его, всичко зависи от теб. Истината е, че поведението на повечето от нас, да не кажем на всички, се формира от обществото и културата и когато си с други хора около себе си, независимо, че си в друга страна, малко или много поведението ти се обуславя от обкръжението. Когато обаче пътуваш сам, в чуждата страна няма да има никой, който да те познава и да очаква да бъдеш такъв какъвто се "предполага", че трябва да си. Можеш да се отърсиш от всички очаквания за теб, да живееш за момента, да откриеш нови земи и вероятно, да откриеш нови неща за самия себе си, за които дори не си подозирал.

Пътуването сам е тест за твоите възможности, то те поставя в ситуации, в които по принцип не би попаднал и те подтиква да опознаеш своя потенциал по много и различни начини. Да пътуваш сам е едно красиво пътешествие на покоряване на личните страхове, на проучване на различни страни, на научаване да приемаш самотата и е начин да опознаеш най-истинската версия на самия себе си в дадения момент.

Дълбоко потапяне

Когато пътуваш сам, възможността истински да се потопиш в повечето култури е много по-голяма, отколкото, ако пътуваш с други хора. Две са причините за това: първо, хората е много по-вероятно да осъществят контакт с теб, когато си сам. Няма да се смущаваш от обкръжението ти и е доста вероятно да те съжалят, че си сам (не в лошия смисъл на думата), като по този начин се отворят към теб – ще искат да ти помогнат за посоката, ще са любопитни към теб, ще се опитат да ти помогнат с каквото могат. Втората причина е, че когато около теб няма приятели, роднини и познати, които да ти напомнят за дома и твоята култура, можеш по-лесно за се отърсиш и забравиш навиците, които те поглъщат в рутината на ежедневието в родината. Когато си сам, имаш възможност да се гмурнеш в един нов начин на живот с напълно отворено съзнание, позволявайки ти да се отдадеш на храната, езика, обичаите и поведението на местните на едно много по-дълбоко ниво.

Четете още: На път с Woman.bg: Да посетим Жеравна

Източник: styleart.bg