Продължение...

Какво да правите по време на пътуването

Ключът към успеха във всяка една почивка е добре съставения план на развлеченията и пътуванията. Преди всичко решете какво ви се прави, къде и с кого.

1. Използвайте бележките, които сте оставили в пътеводителя по-рано. Запомнете едно просто правило – не повече от две официални мероприятия на ден. Иначе вместо интересни впечатления ще получите умора. Посветете останалото си време на приятни разходки из града, посещения на забележителности и пазаруване.

Четете още: Да пътуваш със стил – Интервю с блогърката Jayne от Girl Tweets World

2. Понякога статиите в стил „5 места, които трябва да посетите“ или „10 основни забележителности на...“ не откриват нови и интересни перспективи. Ако не можете да намерите забележителности по вкуса си по форумите, обявете в социалните мрежи, че ще посетите дадена държава и че очаквате съвети от приятели какво трябва да видите. Така най-лесно ще определите интересните места и ще избегнете чуждите грешки. Не се опитвайте да видите абсолютно всичко още на първото посещение – нека ви остане повод да дойдете пак.

Храна


Храната е третото „перо“ от бюджета при почивка след пътните разходи и настаняването. Не забравяйте, че неповторимият вкус на местната кухня може да остане един от най-ярките спомени от пътуването.

1. Всеизвестна тайна – не ходете в ресторанти на главните туристически улици. Там почти винаги храната е по-скъпа и не толкова вкусна.

2. Когато планирате маршрута си, изберете ресторанти и кафенета, които е добре да посетите според отзиви в интернет и препоръки на ваши приятели.

3. Не пренебрегвайте предложенията за закуска в хотела. Понякога хотелските цени за едно хранене са близо два пъти по-ниски, отколкото в ресторант или кафене. Ако искате да излезете възможно най-бързо, вземете закуска „to go”.

Пазаруване

Разходките по местните пазарни улици в търсене на сувенири са изключително приятни за всеки турист, както и за близките му. Сигурно още преди заминаването сте събрали конкретни поръчки – местен вид сирене или вино например.

1. Избягвайте големите туристически магазини – там цените на сувенирите са два пъти по-високи, отколкото в малките магазинчета.

2. В частни магазини можете да се пазарите – те често са склонни да смъкнат цената дори наполовина.

3. Купете наистина полезни и интересни сувенири, а не безсмислени играчки, които да събират прах на някой рафт или дори да останат неразопаковани. Наблегнете на дизайнерските предмети, книгите и ретро-вещите, които подхождат на интериора на дома ви.

Ако се научите да планирате добре пътуванията си, много скоро ще започнете да съставяте маршрути и за ваши приятели. Общувайте активно с местните, бъдете любознателни и ще откриете истинския и неподправен колорит на всяко едно кътче на земята!

Четете още: Изгубен град в горите на Хондурас