Шокиращ факт – захарта предизвиква 8 пъти по-силно пристрастяване от кокаина. Хората на практика бавно се самоубиват, без да подозират за това. В тази статия ще ви разкажем как за 10 дни да се освободите от захарната зависимост.

Много диетолози твърдят, че зависимостта от сладки и тестени храни не е емоционално хранително разстройство, а чисто биологично такова. Управлява се от хормони и невротрансмитери, които се подхранват от захарта и въглехидратите. В резултат на това се стига до неконтролируема консумация на захар и преяждане.

Четете още: Здравословни палачинки

Бисквитите, кексовете, сладките безалкохолни напитки и купешките сосове са неизменна част от менюто на повечето съвременни хора, но тези продукти са особено опасни. Учени от Харвард са установили, че един млечен шейк може не само да повиши рязко нивата на кръвната захар и инсулина, предизвиквайки глад за сладко, но и да предизвика промени в мозъка – захарта активизира центровете, отговорни за зависимостта.

За да се отървете от пристрастяването си към захарта и въглехидратите, спазвайте стриктен план за захарна детоксикация. Първоначалното прочистване и пренастройване на организма ще ви отнеме само десет дни!

Рязко спрете сладките храни

За жалост всякакъв вид зависимости се преодоляват само чрез пълно въздържание. Откажете захарта и всичките й форми, спрете да ядете тестени изделия, както и изкуствени подсладители (те само увеличават влечението към сладкото и забавят метаболизма, което води до натрупване на мазнини). Също така се откажете от всички продукти, съдържащи транс-мазнин, хидрогенизирани мазнини и натриев глутамат. През тези 10 дни трябва да спрете всички фабрично обработени и овкусени храни. За пълна детоксикация можете да спрете и зърнените храни.

Не пийте калории

Течните форми на захарта са още по-вредни от твърдите храни със захар или брашно. Сладките напитки пращат захарта директно в черния ви дроб. При това не изпитвате чувство за ситост, а през деня ядете все повече и повече, защото организмът ви иска повече захар и въглехидрати.

Най-значителният източник на захар в менюто на съвременния западен човек са сладките напитки – безалкохолни, подсладен чай или кафе, всякакъв вид сокове (освен зеленчукови), както и спортните напитки. Не забравяйте, че в половин литър лимонада има около 15 лъжици захар.

Една кутийка газирана сладка напитка на ден при децата повишава риска от затлъстяване на 60 %, а при жените риска от развитие на диабет от ІІ тип на 80 %.

Включете повече белтъчини в менюто си

Старайте се да консумирате белтъчини при всяко хранене, особено на закуска. Така ще балансирате нивата на кръвната захар и инсулина и ще понижите влечението си към сладкото. Яжте ядки, семки, яйца, риба. Ако не сте вегетарианец, старайте се да консумирате качествено месо от животни, отгледани без използването на антибиотици и хормони.

Правилни въглехидрати в неограничени количества

Можете да ядете неограничени количества зеленчуци, които не съдържат нишесте – листни зеленчуци, различни видове зеле, аспержи, зелен фасул, лук, тиквички, домати, патладжани, краставици, моркови, чушки и др. Избягвайте само картофите, бататите, тиквата и цвеклото през тези 10 дни.

Мазнини срещу захарта

Излишни килограми се натрупват заради поеманата захар, а не заради мазнините. Мазнините дават чувство за ситост и спомагат за балансиране на кръвната захар, освен това са необходими за подхранване на клетките. Включете в менюто си полезни мазнини и ги консумирайте на всяко хранене. Яжте ядки и семки, зехтин, кокосово масло, авокадо и продукти, съдържащи Омега-3 киселини.

Бъдете готови за всичко

Важно е да се подготвите за ситуациите, когато нивото на кръвната захар започне да пада, а вие се намирате на място, което не предразполага към здравословно хранене (например летището или офиса). Непременно обмислете предварително менюто си за тези 10 дни и си носете полезни „мезета“ - бадеми, орехи, тиквени семки, горски плодове, зеленчуци.

* сладки бадеми

Спрете възпалителните процеси

Някои проучвания показват, че възпаленията водят до нарушения в нивото на кръвната захар, преддиабетни състояния и диабет от ІІ тип. Възпалителни процеси могат да възникнат заради непоносимост към определени продукти. През тези 10 дни спрете най-разпространените виновници – глутена и млечните продукти. Няма да ви е лесно, но след два-три дни ще се почувствате заредени с енергия, ще се почувствате по-леки и ще видите, че много неприятни симптоми са изчезнали.

Наспивайте се

Недоспиването предизвиква влечение към сладкото и въглехидратите, тъй като се отразява на хормоните на апетита. Проведени са проучвания върху студенти, които спали само с 2 часа по-малко от препоръчителните 8 часа. При тях се наблюдавало повишаване на производството на хормони на глада, понижаване на хормоните, потискащи апетита, както и засилено влечение към захарта и простите въглехидрати. Когато човек не се наспива, той страда от липса на енергия и затова консумира големи количества захар. Сънят е най-доброто лекарство срещу преяждане – можете да се преборите с влечението към въглехидратите, буквално докато спите.

Полезни десерти без захар

Яжте плодове – сурови или преработени в домашни условия. Правете си плодови салати и смутита, през зимата можете да ползвате замразени горски плодове. Яжте органични сушени плодове. Важна подробност – плодове не бива да се ядат веднага след друга храна. По-добре изчакайте 1-2 часа, иначе ще предизвикате ферментационни процеси, които няма да се отразят добре на стомаха ви.

Четете още: Трикове за избягване на захарта

Полезен десерт е и натуралният черен шоколад с минимум 70 % съдържание на какао и нулево съдържание на захар.

Можете да си направите домашни бонбони от органични съставки. Ползвайте натурални плодове, ядки и сокове. Бонбоните се правят с помощта на дехидратор или обикновена фурна.