Автор
Евелин Попадийна

Едно от най-злокобните места: Чували ли сте легендата за самодивите от село Шишенци

Едно от най-злокобните места в целия свят се намира в България, само на 40 км от Видин и на 5 км от границата ни със Сърбия. Това е село Шишенци, което се прочу със случаите на мистериозно изчезнали хора.

Петима мъже изчезват безследно през последните години, а двама се завръщат с изтрити спомени. Местните твърдят, че мъжете са станали жертва на самодиви. „Двама от тях се намериха, но не помнеха нищо. Нито къде са били, нито какво са правили от изчезването до връщането си. После започнаха да разказват странни неща за красиви жени. Мислехме ги за луди, но май нещо наистина се случва в нашето село.“, разказва дядо Иван, който е на 80 години. Почти всички местни са със сини очи, което е още един любопитен факт за видинското село. Бай Иван разказва още, че съседите му са виждали красиви девойки в бели дрехи да танцуват по поляните край селото. Самият той не вярва на тези неща, но други от селото са убедени, че ако погледнеш тези същества в очите, ще ослепееш. Като това идва от историите, които се разказват по тези географски ширини.

През 70-те години на 20-ти век мъж от село в Еленския Балкан започнал да губи зрението си. Отишъл при пророчицата Ванга и тя от вратата го попитала кога е видял самодивите. Човекът признал, че видял жена, облечена в бяло, докато прибирал стадото си. Ванга го разочаровала с думите, че нищо не може да направи срещу толкова силна магия и той ще изгуби зрението си.

Суеверията не спират дотук, а останалите да живеят в Шишенци продължават да разказват нови и нови истории. Жителите твърдят, че не смеят да си покажат носа навън след залез слънце, когато по улиците се чуват писъци.

Когато настане мрак, започва страшен вой. Местните се заключват и пускат всички лампи. Навън се чуват вайкания, писъци и плач. Вярват, че това са душите на сватбари, избити преди векове. И понеже не са били погребани, не могат да намерят покой. Според легендата, празнуващи отивали към Шишенци, когато по пътя били нападнати от разбойници и избити до крак. 

Кървавата сватба е родила и други легенди за хора, които са срещали призрачната трупа. „Генчо бил чобанин на селото, една вечер прибрал овцете, хапнал и излязъл по тъмно да посвири с кавала си. Излегнал се на една поляна и изведнъж чул викове и празнични подсвирквания. Станал и видял, че към него приближават сватбари. Най-отпред вървял кумът, а след него младоженците, хванати за ръка, следвани от гостите. Генчо се учудил каква е тази сватба посред нощ, но като наближили, поздравил младоженците. Кумът му подал бъклица с вино, украсена със здравец, за да пие за тяхно здраве. Когато погледнал в очите му, Генчо видял, че били червени, а като огледал сватбарите, видял, че лицата им били на мъртъвци. Сърцето му се свило, а те всички му викали да пие от бъклицата. Прекръстил се според обичая и отпил. На следващата сутрин сестра му го намерила покатерил се между клоните на стара върба да пее.“, разказва баба Мария.

Съществуват още куп истории за село Шишенци, дори различни екстрасенси и влогъри са се опитвали да запишат звуците, които се чуват нощем по улиците на селото. За жалост обаче, неуспешно.

Вие вярвате ли в свръхестествените сили, или всичко е измислица? А дали бихте прекарали една нощ в селото?

Прокълнати подаръци: 10 неща, които никога не трябва да се подаряват за рожден ден
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Прокълнати подаръци: 10 неща, които никога не трябва да се подаряват за рожден ден

Автор Теодор Муховски